Condițiile de trai ale elevilor Școlii Profesionale din Cimișlia, cu toate cele bune și rele

  Condițiile de trai ale elevilor Școlii Profesionale din orașul Cimișlia au trezit reacții în rândurile societății, după ce câteva imagini din căminul instituției au fost distribuite în mijloacele de informare naționale.

  Pentru a vedea care este starea reală de lucruri, „Gazeta de Sud” a vizitat căminul instituției pentru a se documenta asupra condițiilor în care locuiesc elevii. 

Căminul Școlii Profesionale din orașul Cimișlia, Foto: Gazeta de SUD

  Directorul școlii, Vasile Bulat, le-a arătat mai multor reprezentanți ai instituțiilor de presă condițiile în care locuiesc elevii și problemele căminului.

Din considerente de securitate, elevii sunt cazați la etajele superioare, iar la parterul blocului se regăsește doar biblioteca și patru cabine de duș, renovate recent.

   Cele două etaje, destinate traiului elevilor, au câte o cameră de zi, dotate cu câte un televizor, conectat la televiziunea digitală și câte un router WiFi. De asemenea, la dispoziția elevilor sunt două bucătării. Acestea sunt dotate cu chiuvete și apă, mese din inox și câte trei plite electrice.

 „Am înaintat proiectul către Ministerul Educației, pentru a finanța aducerea apei calde la bucătării, însă ni s-a spus că nu sunt bani. Numărul plitelor electrice urmează a fi mărit cu încă cinci unități la fiecare bucătărie. Acestea au fost deja procurate și urmează a fi instalate în timpul săptămânii. Astfel, elevii vor avea la dispoziție câte opt plite electrice la fiecare etaj”, menționează Vasile Bulat. 

Una din cele două bucătării, care urmează a fi dotată cu încă cinci plite electrice, Foto: Gazeta de SUD

   Pe lângă pereții strâmbi ale coridoarelor și pardoseala din linoleum, instalat în perioada sovietică, ultimele două etaje ale blocului sunt conservate, din cauza numărului redus de elevi, dar și a pagubelor provocate de apele ploilor și zăpezilor, care ani de zile au curs, din cauza acoperișului defect.

  Câte un bloc sanitar, dotat cu chiuvetă și veceu, este la dispoziția a două camere. În cadrul pregătirilor pentru noul an școlar, au fost schimbate 10 veceuri, s-au procurat 18 dulapuri și noptiere pentru toți elevii, au fost efectuate lucrări cosmetice, au fost încleiate tapete și au fost înlocuite toate întrerupătoarele vechi. 

Cameră cu paturi noi, Foto: Gazeta de SUD

      Veronica Casapu este elevă în anul II. Fiind originară din satul Gura Galbenei, aceasta a solicitat cazare în căminul instituției.

Căminul, oglinda timpurilor în care am trăit

„Întreținem ceea ce avem, desigur că mai aducem și lucruri de acasă, precum covoare, flori, lenjerie de pat. Nu aș spune că am dormit rău pe patul de sârmă, m-am simțit destul de bine. Condițiile sunt bune, în permanență se fac schimbări, aceasta ne place”, ni s-a destăinuit Veronica Casapu.

  În prezent, elevii din anul II beneficiază de 30 de paturi noi, iar cei din anul I trebuie să mai aștepte până când vor fi identificate surse financiare. Aceasta, potrivit lui Vasile Bulat, se datorează lipsei de cultură la unii elevi care vin pentru prima oară în cămin. Astfel, s-a decis ca elevii din anul II de studii să beneficieze în mod primordial de acestea. 

  Directorul instituției afirmă că responsabilii de la Ministerul Educației cunosc foarte bine care sunt condițiile de trai ale elevilor, în ciuda numeroaselor scrisori trimise pe adresa instituțiilor statului.  

  „Am scris numeroase scrisori solicitând să ne fie alocați bani pentru îmbunătățirea condițiilor de studii și de trai ale elevilor, însă peste tot ni se spune că nu sunt bani. Încercăm și noi, din economii, să îmbunătățim condițiile în căminul instituției”, declară Vasile Bulat.

  Vadim Răilean este originar din orașul Basarabeasca. Acesta spune că nu-l deranjează nimic în afară de temperatura scăzută în camere. „Când ne este frig, astupăm geamurile cu vată și scoci. Dacă ne este foarte frig, punem în pat cu noi niște sticle cu apă caldă. N-ar strica să se facă reparație, pentru a avea un cămin frumos”.

   În acest an, a fost finalizată reconstrucția centralei termice, pentru aceste lucrări s-au alocat circa 5,4 milioane de lei. În urma acestei modernizări, elevii vor beneficia de temperaturi mai mari în camere, totodată, obținându-se o reducere de 30% a cheltuielilor pentru termoficarea instituției.   

Cameră dotată cu paturi sovietice, Foto: Gazeta de SUD

   După ce au devenit virale imaginile din căminul instituției, publicul a început să comenteze condițiile din cămin, divizându-se în două tabere. Unii afirmă că aceste condiții sunt deplorabile, iar alții afirmă că acestea sunt mult mai bune decât în căminele celor mai multe universități din țară.

  Căminul Școlii Profesionale din Cimișlia nu a fost reparat niciodată, timp de 40 de ani, iar pentru reparația capitală a acestuia este nevoie de circa trei milioane de lei.