API la 20 de ani: Premii pentru câștigătorii unui concurs destinat elevilor

   Două domnişoare din oraşul Cimişlia—Mariana Popuşoi şi Marina Cebanu– s-au numărat printre cei 11 invingători ai concursului naţional organizat  de către  Asociaţia Presei Independente (API) din Republica Moldova cu prilejul împlinirii a 20 de ani de la înregistrarea acestei importante instituţii obşteşti mass-media.

   Vineri, 29 septembrie 2017, API a premiat câștigătorii concursului destinat elevilor “Importanța presei independente pentru dezvoltarea democratică a Moldovei”, desfășurat cu ocazia aniversării a două decenii de la înregistrarea asociaţiei în cauză În cadrul unui eveniment festiv, 11 adolescenţi de la diferite instituții școlare din țară au primit diplome și cadouri de preț oferite de Aasociaţia Presei Independcente.

   Concursul “Importanța presei independente pentru dezvoltarea democratică a Moldovei” s-a desfășurat în perioada 3 mai –15 iunie anul curent la trei categorii: eseuri şi poezii; fotografii, desene şi caricaturi; filme video şi animații. 

Câştigătorii concursului Asociaţiei Presei Independente

  Elevii au fost încurajați să-şi prezinte viziunea despre presa independentă din Republica Moldova și contribuția ei la dezvoltarea democratică a țării. La concurs și-au prezentat lucrările 54 de elevi/eleve din clasele a VIII-XII-a de la diferite instituții școlare din întreaga țară.

  Lucrările au fost evaluate de un juriu profesionist, care a apreciat expresia artistică și originalitatea lucrărilor, corespunderea tematicii anunțate, argumentarea prin utilizarea exemplelor concrete, respectarea dreptului de autor, coerența exprimării. Toate lucrările au fost publicate pe pagina electronică www.api.md, iar vizitatorii acestui site au putut vota pentru lucrarea/lucrările preferate.

  Având în vedere numărul mare de eseuri și poezii de o calitate bună care au fost prezentate la concurs, API a decis să ofere un premiu în plus pentru cea mai bună poezie. În acelaşi timp, concurenții care au acumulat cele mai multe voturi din partea publicului exprimate pe site s-au învrednicit de premii de încurajare.

Conform rezultatelor finale, locurile premiante  s-au repartizat în felul următor:

Categoria eseuri:

   Locul I: Valeria DARII, Liceul Teoretic „Bogdan Petriceicu Hasdeu” din oraşul Drochia, pentru eseul ”Importanța presei independente pentru dezvoltarea democratică a Moldovei”.

  Locul II: Marina CEBANU, Liceul Teoretic „Mihai Eminescu”, oraşul Cimișlia — eseul “Presa din Republica Moldova: realitate și perspective”.

Categoria poezii:

   Locul I: Mariana POPUȘOI, originară din oraşujl Cimişlia, Liceul Academiei de Științe a Moldovei, municipiul  Chișinău — poezia “Imnul jurnalistului independent”.

  Premiu de încurajare: Maria CERNAT, Liceul Teoretic „Alexandru cel Bun”din municipiul Tighina –“Oda libertății cuvântului”.

 Categoria fotografii/desene/caricaturi:

   Locul I: Iuliana JUBEA, Liceul Teoretic „Alexandru cel Bun”, Tighina — “Televiziunea privată”.

  Locul II: Adelina CAZACU, Liceul Teoretic „Boris Dînga” din oraşul Criuleni —  „O presă democratică într-o Moldovă Democratică!”.

  Premiu de încurajare: Mihai MANOLII, Gimnaziul „Nicolae Holban”, satul Scorțeni, raionul Telenești — “Poștașul”.

Categoria filme video/animații:

   Locul I: Cristian PĂSAT, Gimnaziul „Vasile Coroban” din oraşul Glodeni —  “Libertate presei”.

  Locul II: Ioana și Elena VATAMANU-MĂRGINEANU, liceele teoretice ”Mircea Eliade” și “Spiru Haret”, municipiul Chișinău — “Presă independentă”.

    Premiu de încurajare: Bianca RAEȚCHI, Liceul Teoretic ”Prometeu-Prim” din capitala Republiciui Moldova – – „Importanța presei independente pentru dezvoltarea democratică a Moldovei“.

   Un premiu special i-a fost oferit lui Alexandru OLARU, elev la Centrul de excelență în construcții din municipiul Chișinău, pentru animaţia „API: alegerea presei adevărate”.

  Autorii/autoarele celor mai bune lucrări au fost premiați cu obiecte de preț – tablete de tip calculator, telefoane mobile și harduri cu memorie externă pentru computere.