R. Moldova și Ucraina vor controla în comun punctele de trecere a frontierei

  În cadrul întâlnirii oficiale a Delegației Ucrainei la Chișinău, condusă de Prim – ministrul, Volodimir Groisman a fost semnat Acordul între Guvernul Republicii Moldova și Cabinetul de Miniștri al Ucrainei privind controlul în comun al persoanelor, mijloacelor de transport, mărfurilor și obiectelor în punctele comune de trecere a frontierei de stat moldo-ucrainene.

Imagine simbol, sursa: border.gov.md

   Documentul a fost semnat de către șeful Poliției de Frontieră, Fredolin Lecari și omologul său ucrainean,  Petro Țighikal și are menirea de a dezvolta şi consolida relaţiile de cooperare între autorităţile cu atribuţii la frontieră ale Republicii Moldova şi Ucrainei în domeniul gestionării integrate a frontierei comune, stabilirii noilor forme de interacţiune și asigurării securităţii frontierei moldo-ucrainene.

  Controlul în comun este o formă eficientă a managementului integrat al frontierei, care se practică în multe state ale Uniunii Europene în vederea reducerii timpului la trecerea frontierei, îmbunătățirea infrastructurii punctelor de trecere, schimbului eficient de informații și nu în ultimul rând combaterii fenomenului corupțional.

 Reamintim că, Republica Moldova are semnate cu Ucraina alte două tratate internaționale importante. Acordul cu privire la organizarea schimbului de informații privind persoanele și mijloacele de transport, precum și Protocolul privind organizarea controlului în comun în punctul de trecere internaţional „Pervomaisc-Kuciurgan” pe teritoriul Ucrainei.

  sursa: mai.gov.md