Locuitorii orașului Cahul vor achita cu 15% mai mult pentru serviciile de apă și canalizare

 

 

  La 29 septembrie, ANRE a aprobat noi tarife  pentru serviciile de alimentare cu apă potabilă și de canalizare, prestate de către SA „Apă-Canal” Cahul. Astfel, tariful mediu a fost majorat cu 15%, de la 21,21 lei la 24,40 lei pentru o tonă de apă. Inițial, întreprinderea municipală „Apă Canal” a cerut o majorare de 46,6 la sută. Furnizorul şi-a motivat cererea prin creşterea cheltuielilor.

  „Au crescut simţitor tarifele la energia electrică, ce constituie, în tariful de prestări servicii, circa 30-35 la sută. Întreprinderea a mai beneficiat de un  împrumut de la Banca Mondială, în 2004, 2006. La ora actuală, avem în jur de şapte milioane de lei datorii faţă de Ministerul Finanţelor”, a spus Gheorghe Ghețivu, şef interimar la „Apă Canal” Cahul. 

  Din cauza aspectului social și a utilizării până în prezent a subvenționării încrucișate, s-a păstrat divizarea tarifului mediu pe două categorii de consumatori, populația având un tarif mai mic, acesta fiind acoperit de către alți consumatori (agenții economici și organizațiile bugetare).

  Potrivit S.A. „Apă–Canal” Cahul, ajustarea actuală a tarifelor pentru serviciul de alimentare cu apă potabilă și de canalizare efectuată în octombrie anul curent, estimativ va genera venituri suplimentare de circa 3 mln. lei, ceea ce nu acoperă necesitățile întreprinderii de a achita creditul, nemaivorbind de datoria de 7 mln. de lei existentă la momentul actual.

Sorina REMENTOVA