Cu cât „mai aproape”, cu atât mai departe – primele rezultate ale reformei justiției moldovenești

  Cetățenii din raioanele Basarabeasca, Cimișlia și Leova au avut ocazia să participe recent la o discuție cu reprezentanții Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Agenției de Administrare a Instanțelor de Judecată (AAIJ), Ministerului Justiției și reprezentanți ai organizațiilor nonguvernamentale (ONG), în cadrul proiectului „Sporirea eficienței, responsabilității și transparenței instanțelor judecătorești în Moldova”.

  La începutul discuției, Victor Micu, președintele CSM, a menționat importanța implicării autorităților locale în informarea societății cu privire la beneficiile reformei sistemului judecătoresc și la impactul pozitiv asupra publicului.

Secvență de la eveniment

  Astfel, noua lege presupune reducerea numărului de judecătorii, de la 44, la 15, având drept scop îmbunătățirea calității serviciilor la standardele europene și internaționale. Totodată, cetățenii vor avea posibilitatea de a expedia adresări către instanța de judecată și să monitorizeze starea dosarului în regim online, iar noile prevederi urmează să reducă numărul deplasărilor cetățenilor la sediile instanțelor de judecată.

  Printre aspectele negative ale legii care a fost deja votată de parlament se numără repartizarea haotică în procesul restructurării judecătoriilor, fără a se ține cont de infrastructura rutieră.

   Un exemplu concret a fost adus de Ion Plămădeală, vicepreședinte al raionului Leova, care a menționat că accesul la justiție a cetățenilor din raionul Leova este practic imposibil, deoarece judecătoria din Cimișlia se află la peste 120 de kilometri distanță de cele mai îndepărtate localități ale raionului Leova.

  „Cum a fost luată această decizie, până a fi elaborată și adoptată legea. Dacă se spune că legea a fost creată pentru oameni, atunci cetățenilor raionului Leova nu le este deloc comod ca aceștia să vină la Cimișlia”, a menționat Ion Plămădeală.

  Menționăm că, în lipsa unui transport auto garantat, care ar face legătură între  aceste două centre raionale, deplasarea locuitorilor raionului Leova spre orașul Cimișlia este practic imposibilă, aceștia fiind nevoiți să se deplaseze pe teritoriul Autonomiei Găgăuze sau a raionului Hâncești, ocolind zeci de kilometri.

  În cadrul discuțiilor, publicul a fost interesat și de metodele autorităților de justiție de luptă împotriva corupției în sistemul de justiție și de sporirea integrității judecătorilor. Au fost dezbateri și despre decizia de depersonalizare a documentelor publicate pe portalul instanțelor de judecată, care împiedică buna documentare a jurnaliștilor și nu numai, în cadrul realizării materialelor.

Instituțiile de drept au o imagine negativă

  În luarea sa de cuvânt, Victor Micu a spus că în prezent se discută această problemă creată, care urmează a fi soluționată, cel mai degrabă, către anul 2019 sau chiar mai târziu.

  Primarul orașului Cimișlia, Gheorghe Răileanu, a ținut să menționeze că instituțiile de drept au o imagine negativă, iar în perceperea populației, acestea sunt ocupate de oameni corupți.

  „Cred că sunt mulți judecători onești care vor să facă dreptate. Din această cauză, probabil că au și plecat mulți din sistem. Cum poate să lucreze un judecător criminal, dacă n-ar avea acoperire de la șefii săi și de la alți demnitari. Eu cred că dacă cetățeanul ar avea măcar încredere în CSM, atunci reformele s-ar desfășura mult mai repede”.

  De asemenea, edilul a venit cu o replică la afirmația precum că 75% din primari au dosare penale. Acesta a menționat că alegătorii nu sunt atât de naivi pentru a alege un număr atât de mare de primari corupți. Acesta a mai oferit exemple concrete când un judecător de la judecătoria Cimișlia pronunța decizii în favoarea părților care erau dispuse să plătească.

  În replică, reprezentanții justiției moldovenești au menționat că, în prezent, este o lipsă acută de judecători specializați într-un anumit domeniu, fapt care contribuie la tergiversarea luării mai rapide a deciziilor. Astfel, judecătoria în care sunt doi sau trei judecători suportă mult mai multe cheltuieli, comparativ cu acelea în care ar fi minim nouă judecători.

  În prezent, în sistemul judecătoresc lipsesc 60 de judecători, iar numărul necesar de lucrători auxiliari (arhivar, translator) este mult mai mare, deoarece salariul acestora nu depășește 2000 de lei.

  Noua lege a lichidat judecătoria Militară și cea Comercială, fiind reduse astfel o bună parte din cheltuieli. Repartizarea neuniformă a dosarelor către judecătorii a cauzat discrepanțe enorme între judecători. Astfel, anul trecut, cel mai mic număr de dosare cercetate de o judecătorie este de 66, iar la polul opus se regăsesc 2220 de dosare expediate unei instanțe, în care, de regulă, activează câte 1-2 judecători, astfel fiind cheltuite circa 800 de lei din buget per dosar.

  Către anul 2024, urmează să înceapă construcția noului sediu al judecătoriei Cimișlia, care urmează să aibă mai multe săli de ședințe și condiții la nivel european. Actualul sediu urmează a fi transmis în balanța autorităților locale.

  Reorganizarea celor 44 de judecătorii este estimată la 1,18 miliarde de lei.

Daniel ARAMĂ