Colibăşenii de pretutindeni contribuie la dezvoltarea localităţii

   „Să nu uiţi niciodată de unde ai plecat”, aşa spune o veche zicală. De acest principiu se conduc şi băştinaşii satului  Colibaşi din raionul Cahul, împrăştiaţi prin toate colţurile lumii. Ei se implică activ în dezvoltarea localităţii natale, chiar dacă, fizic, sunt departe.

  Aceştia au reuşit să creeze, în mediul on-line, o frumoasă comunitate, scopul căreia este de a sprijini şi dezvolta localitatea de baştină – Colibaşi. Cu eforturi comune s-au reuşit multe lucruri frumoase. Despre acestea am discutat cu Cornel Inje, preşedinteleAsociaţieiBăştinaşilor din Colibaşi (ABC). Potrivit lui, ABC a luat naştere la 8 mai 2016 în cadrul proiectului Migraţiune şi Dezvoltare Locală.

  La Colibași există un proiect adoptat care se numeşte „Condiţii mai bune pentru promovarea unui mod de viaţă sănătos în Colibaşi”, iar pentru acesta li s-a oferit o finanţare de 20 de mii de euro. De mare ajutor au fost şibăştinaşii, care s-au dovedit receptivi. În doar 8 luni de la fondare, au fost organizate, cu sprijinul diasporei, două campanii de caritate. Astfel, în cadrul acțiunii „Donează o jucărie pentru un copilaș din Colibași”, au fost colectate peste 400 de jucării. Acestea au fost oferite la 200 copii. În a doua campanie”Vreau și eu la școală-n acest an, dar n-am parte de ghiozdan”, 30 de copii defavorizați au putut merge la școală cu ghiozdane noiși cu toate rechizitele necesare.

  „Totodată, la mijlocul lui septembrie, anul trecut a fost organizat, cu suportul băștinașilor, Festivalul „Hora care ne unește”, la care au participat colective de muzică și dansuri populare din 11 sate și orașe ale țării. Festivalul s-a bucurat de succes, iar localitatea a câștigat vizibilitate la nivel național.Dar principalul nostru proiect social este de a crea o sală polivalentă la Colibaşi. Este primul proiect de acest gen din mediul rural de la sudul Republicii Moldova”, spune Cornel Inje.

  Potrivit preşedintelui ABC, foarte curând, sala polivalentă şi-ar putea deschide uşile pentru toţi cei care duc un mod de viaţă sănătos. Aceasta va fi dotată cu aparate de fitness, saltele pentru lupte libere, oglinzi pe scenă, etc. și va fi destinată practicării mai multor genuri de sport de către cetățenii de diferite vârste. 

  Cea care a creat proiectul de design al viitoarei săli polivalente, este Tatiana Manoli, o tânără care şi-a petrecut copilăria la Colibaşi.

  Proiectul „Sala Polivalentă de Sport” a apărut din dorința de a crea condiții pentru un mod de viață sănătos, urmare a unor discuții cu localnicii satului Colibași. Asociația Băștinașilor din Colibași a propus această idee datorită implicării localnicilor în diverse activități sportive, spune tânăra.

  Pentru transformarea unui edificiu vechi în sală polivalentă de sport a fost nevoie de multă muncă şi resurse băneşti.A fost concepută şi o campanie de crowdfunding în acest sens, cu ajutorul platformei guvern24.md. Potrivit site-ului platformei, bugetul total al proiectului este de 88 650$.Sursa foto: guvern24.md

  “Sala Polivalentă a fost o provocare pentru noi toţi dar ţin să menţionez că satul Colibaşi a trecut această provocare cu brio şi aici au lăsat amprenta colibăşenii de pretutindeni. În cadrul acestui proiect ne-am propus să reabilităm clădirea fostului cinematograf, ceea ce parţial deja ne-a reuşit, datorită mobilizării fără precedent a băştinaşilor”, a menţionat Ion Dolganiuc, primarul satului Colibaşi.