Astăzi este Ziua Mondială a Inimii

  În prezent, bolile de inimă sunt principala cauză de deces la nivel mondial. Peste un sfert din totalul deceselor sunt provocate  de afecțiunile  cardiovasculare. Acestea sunt şi o cauză majoră a  dizabilităţilor.

Modalităţi de prevenire

inima, medic, cardiace,

30 de minute de exerciţii fizice moderate pe zi reduc probabilitatea de apariție a bolilor fatale de inimă. Atunci când combinaţi activitatea fizică cu un stil de viaţă sănătos şi cu menţinerea unei greutăţi corporale normale, răsplata poate fi şi mai mare. 

Fumatul pe termen lung aproape că dublează riscul de a dezvolta boli de inimă. Substanțele chimice din tutun ajung în fluxul sanguin din plămâni şi pot deteriora arterele şi alte părţi ale corpului. În urma fumatului, cresc şi probabilităţile de a avea un accident vascular cerebral şi cancer pulmonar. Atunci când vă opriţi din fumat, aceste riscuri scad drastic, dar este nevoie de câțiva ani pentru a le elimina complet.

 Adulţii nu ar trebui să consume mai mult de 5 g de sare pe zi (aproximativ o linguriţă). Chiar şi reducerea modestă de folosire a sării poate avea efecte benefice însemnate. Aproximativ trei sferturi din sarea ingerată provine din alimentele cumpărate din comerţ.

 Un plan nutriţional sănătos aduce beneficii pentru întreg organismul, nu numai pentru inimă. Dieta ar trebui să conţină alimente cu un nivel scăzut de grăsimi, colesterol şi sare. Ar trebui să consumaţi multe fructe, legume, cereale integrale şi produse lactate sărace în grăsimi.

 Sănătatea inimii nu înseamnă doar o dietă echilibrată, ci şi limitarea cantităţii de alcool consumate – nu mai mult de două pahare pe zi pentru bărbaţi şi unul pentru femei. Consumat cu moderaţie, alcoolul poate avea un efect protector asupra inimii.

 Pe măsură ce înaintează în vârstă, majoritatea oamenilor tinde să se îngraşe. De obicei, creste masa de grăsime şi nu cea musculară. Excesul de greutate poate duce la condiţii care cresc riscul de a dezvolta boli de inimă, hipertensiune arterială, colesterol mărit şi diabet.

 Faceţi controale medicale regulate. Principalele investigaţii pentru depistarea bolilor cardiovasculare sunt:

  • Testarea tensiunii arteriale. Ea ar trebui să se facă încă din copilărie şi e normal atunci când este mai mica de 120/80 mmHg.
  • Testarea nivelului de colesterol. Adulţii trebuie să-şi măsoare colesterolul cel puţin o dată la trei ani, începând de la vârsta de 20 de ani.
  • Investigaţii pentru diabet. Deoarece diabetul zaharat este un factor de risc pentru dezvoltarea bolilor de inimă, luaţi în considerare efectuarea unui test pentru diabetul zaharat. În funcţie de factorii de risc, cum ar fi  supraponderabilitatea sau istoricul familial de diabet zaharat, medical vă poate recomanda testarea pentru diabetul zaharat începând de la vârsta de 30 de ani.

Olga COLESNIC,

                                                                                              medic de familie