O dronă performantă va depista bolile viței-de-vie din ţara noastră

O dronă performantă va depista bolile viței-de-vie din ţara noastră

  Pentru prima dată în Republica Moldova, a fost ridicată de la sol cea mai performantă dronă echipată cu senzori video pentru depistarea bolilor viței-de-vie. Desfășurarea exercițiului practic a avut loc în podgoriile vinăriei „Sălcuța” (satul Tănătari, raionul Căușeni) și reprezintă faza a doua a proiectului „FlaveDor”, care are drept  scop principal depistarea, profilaxia și combaterea bolilor în plantaţiile viticole din ţara noastră. 

  Oficiul Național al Viei și Vinului (ONVV) a difuzat un comunicat de presă, în care se menţionează că utilizarea tehnologiilor avansate în sectorul vitivinicol este implementat de către această instituţie cu suportul partenerului său strategic, Proiectul de Competitivitate din Moldova, finanțat de Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională  (USAID) și Guvernul Suediei.

  Gheorghe Arpentin, directorul ONVV, afirmă că „Oficiul Național al Viei și Vinului susține dezvoltarea sectorului vitivinicol din Moldova pentru a asigura competitivitatea acestuia pe termen lung. Unul dintre mijloacele pentru atingerea acestui obiectiv este să folosim dispozitive performante pentru obținerea celor mai bune recolte, atât din punct de vedere calitativ, cât și cantitativ. ONVV a hotărât să lanseze un proiect care să facă o diagnostică foarte precisă a viței-de-vie, iar cu ajutorul tehnologiilor de ultimă oră vom putea depista mult mai repede bolile care devin pe an ce trece mai agresive, iar potențialul de producere devine mai vulnerabil. Una dintre cele mai frecvente boli care afectează vița-de-vie din întreaga lume este Flavescence dorée, iar potrivit experților internaționali,  maladiile cauzează pierderi de 10 miliarde de dolari”.

  Astfel, aplicarea celor mai noi tehnologii pentru sectorul vitivinicol aliniază țara noastră în rândul puținelor state din lume care folosesc dispozitive de observare aeriană pentru monitorizarea stării de sănătate a podgoriilor, în locul tradiționalelor inspecții în câmp bazate pe metode vizuale anevoioase, de durată, costisitoare și predispuse adesea la erori.

O dronă performantă va depista bolile viței-de-vie din ţara noastră
O dronă performantă va depista bolile viței-de-vie din ţara noastră

  Potrivit Dianei Lazăr, vicedirector al Proiectului  de Competitivitate din Moldova, „în ultimii 10 ani,  industria vitivinicolă a Moldovei a fost susținută prin proiectele USAID, iar din 2016 și cu suportul Guvernului Suediei, pentru a o ajuta să depășească criza economică și efectele devastatoare cauzate de embargoul rusesc impus vinurilor moldovenești. Industria vitivinicolă face pași importanți pentru a se transforma și repoziționa pe piețe mai sofisticate. În prezent, peste 70 la sută din vinurile îmbuteliate în Moldova sunt exportate în Uniunea Europeană și Asia. Aceasta este o realizare considerabilă. Însă aceste piețe cer vin de calitate superioară. Prin urmare, investițiile continui în calitate rămân o prioritate pentru industria vitivinicolă a Moldovei în următorii ani”.

Tehnologii NASA folosite în podgorii din Moldova

  Unul dintre inventatorii tehnologiei folosite pentru dronă este cercetător în cadrul Agenției Spațiale Americane (NASA). Implementarea proiectului în Republica Moldova este realizată de consorțiul canadiano-franco-american „SkySquirrel Technologies”, cu o experiență de 15 ani în analiza datelor de teledetecție în podgoriile din Franța (regiunea Bordeaux), în Elveția și România.

   Tim Stekkenger, reprezentantul companiei „SkySquirrel Technologies”, a declarat: „Noi  venim cu o soluție inovatoare de a identifica și lupta cu bolile viței-de-vie. Deja de peste 15 ani, compania dezvoltă tehnologii de management al plantațiilor utilizând know-how de la NASA. Profitând de dezvoltarea tehnologiilor din zilele noastre, am transferat expertiza de detectare a bolilor viilor pe drone, explorând astfel potențialul  lor de a zbura destul de ieftin și eficient. Aproximativ 20 de procente din companiile rezidente în Napa Valey utilizează această soluție, iar Moldova este cea de-a doua țară din Europa, după Franța, care recunoaște potențialul imens al tehnologiilor și este deschisă să le implementeze.
  Suntem acum în regim de acțiune-pilot, respectiv, nu vom implementa la scară largă tehnologia în acest an agricol. Vedem o colaborare foarte bună dintre cercetătorii locali, academie, sectorul privat. care, desigur, sunt susținuți de Proiectul de competitivitate și de Oficiul Național al Viei și Vinului”.

  Cu o precizie de 95% de detectare, drona performantă specială scanează o suprafața de 20 de hectare în 24 de minute. Pentru cele aproximativ 110.000 de hectare de podgorii din Moldova, dispozitivul dotat cu o cameră multispectru va contribui la prezentarea unui tablou complet și detaliat al sănătății viței-de-vie din țară, în special, privind bolile de îngălbenire aurie și lemn negru, care s-au răspândit recent într-un mod alarmant.

  Ar mai trebui de subliniat faptul că desfășurarea exercițiului pilot reprezintă faza a doua a proiectului „FlaveDor”, care include: scanarea unei suprafețe de 35 de hectare cu viță-de-vie pentru depistarea Flavescence dorée (îngălbenirea aurie), o boală periculoasă, care afectează productivitatea plantațiilor viticole; furnizarea de echipament și instruirea piloților locali pentru a putea coordona dronele de la sol prin sistem electronic și a putea aplica tehnologia modernă.

  Oficiul Naţional al Viei şi Vinului precizează că prima etapă a proiectului în cauză  a vizat identificarea furnizorului și cumpărarea dronei, al cărei cost este de 23.751 de dolari. Valoarea totală a proiectului se ridică la 80.000 de dolari.