Zile numărate până la cel mai aşteptat festival de film documentar de la Cahul

  Festivalul MOLDOX revine în atenția iubitorilor de film documentar la Cahul, în perioada 23-28 septembrie. În acest an, vor fi proiectate 20 de lungmetraje și 15 scurtmetraje simultan la Palatul de cultură, în aer liber, la Brothers Pub și la Teatrul „B.P. Hasdeu”. Filme inedite, puternice, nemaivăzute, în premieră la festivalul care își propune să aducă o schimbare socială prin intermediul cinematografului. 

 Cu mai multe detalii a venit  Maxim Cîrlan, directorul festivalului de film documentar Moldox. 

  „Ediţia din acest an îşi va deschide uşile publicului larg cu o proiecţie de câteva filme documentare vechi moldoveneşti, care va fi însoţită de Orchestra Simfonică a Filarmonicii Naţionale „Serghei Lunchevici”, dirijată de Ilie Croitoru Rotilă. În acest an, tema festivalului este Puterea, astfel că proiecţiile de film, panelurile de discuţie şi sesiunile de întrebări şi răspunsuri cu regizorii filmelor proiectate vor fi centrate în jurul următoarelor subiecte: „Puterea Femeii”, „Puterea Opresiunii”, „Puterea Religiei” şi „Puterea Pasiunii”. În total, în cele șase zile de festival vor fi proiectate 20 de lungmetraje şi 10 scurtmetraje. Pe durata festivalului, oraşul Cahul va avea ca oaspeţi nume grele din industria filmului documentar, regizori cu renume din Statele Unite ale Americii, Suedia, România, Germania, Olanda etc.”, a relevat Maxim Cîrlan.

  Pentru persoanele interesate din alte localităţi va fi organizat în fiecare zi un autocar, atât pentru chișinăuieni, cât și pentru locuitorii satelor de pe traseul Chișinău-Cimișlia-Comrat-Cahul. Autocarul va circula în fiecare dimineață spre Cahul și se va întoarce la Chișinău după a doua proiecție, în jurul orei 20:00. 

  MOLDOX este un eveniment organizat de către Asociaţia „MOLDOX”, SVENSKA FILMSTUDION, Centrul CONTACT-Cahul şi Asociaţia pentru Dezvoltare Creativă cu suportul generos al Swedish Institute, Ambasadei SUA în Republica Moldova, Institutului Cultural Român, al Primăriei municipiului Cahul, Centrului Cultural German Akzente din Chişinău, Fundaţiei Est–Europene etc.

Sorina REMENTOVA