Dumitru Furtună – migrantul care vrea să schimbe aspectul localităţii sale

   La începutul anilor 2000, în Republica Moldova a luat amploare fenomenul migraţiei în masă. Aceasta, potrivit unui studiu realizat de Nexus.md, a fost determinată în primul rând de factori economici, oamenii percepând migrația ca pe un mecanism de reducere a sărăciei şi evitare a şomajului. 72% din migranții moldoveni au plecat anume din motive economice. Potrivit aceluiaşi sondaj, una din caracteristicile migraţiei din Moldova este vârsta relativ tânără a migranţilor – 69% din aceştia au vârsta cuprinsă între 18 și 44 de ani. 

  Dumitru Furtună din Cahul face parte din acel val de migranți. Acasă activa ca profesor de educaţie fizică. Îi plăcea ceea ce face, dar, la un moment dat, s-a văzut nevoit să-şi urmeze soţia, în Italia. Iniţial, a trebuit să lucreze în construcţii. Mai târziu, s-a angajat în calitate de şofer. După ce s-a integrat în societatea italiană, a ajuns să lucreze la o prestigioasă fabrică de automobile. 

  Îl măcina dorul de fetița lor de 10 ani rămasă acasă: „Când vorbeam la telefon, adesea îmi spunea: „Tată, eu sunt abandonată…” Am făcut tot posibilul să o aducem alături de noi, chiar dacă a trebuit să plătim sume mari de bani. La un moment, parcă toate s-au aranjat la locul lor. Eram acolo împreună cu toată familia şi ne simţeam împliniţi. În 2008, a intervenit criza economică și ne-a afectat. În 2010 am fost diagnosticat cu o boală grea. A urmat o operaţie, mi-am revenit, dar am pierdut job-ul. O perioadă, am încercat să fac chiar ce îmi place – să fiu profesor”, își amintește Dumitru Furtună.

Îl chinuia dorul de casă

  Ideea de a reveni acasă i-a venit acum doi ani, iar peste un an şi-a convins şi soţia să revină. În Italia, au rămas doar copii, care au considerat că vor avea un viitor mai frumos acolo. 

  „Nu m-a părăsit niciodată gândul că mă voi întoarce acasă. Colegii de serviciu, italieni, m-au întrebat odată de ce sufăr, de ce sunt depresiv? Avem un salariu bun, aveam parca de toate… Nu puteam să le explic ce-i în sufletul meu. Nu m-ar fi înțeles. Da, primeam mulți bani aici, dar nu aveam nici o satisfacție… M-am întors! În 2015, am revenit acasă”, povesteşte Dumitru Furtună.

  Acum face ceea ce și-a dorit – este profesor de educaţie fizică la un liceu din oraşul Cahul.Cei 13 ani petrecuţi în Italia i-au generat o dorință puternică de a schimba lucrurileîn localitatea sa de baştină – satul Roşu, raionul Cahul. Entuziasmat de curăţenia din UE, a început, din proprie iniţiativă, să facă lucruri frumoase la el în sat: a renovat o fântână şi a amenajat un parc pe care îl îngrijește cu atenție: „La început observam că unii distrugeau ceea ce construiam eu. Dar, treptat, au înțeles că acel frumos nu e doar pentru mine, ci pentru sat și au început să mă ajute. Chiar și cu o vorbă bună”, spune Dumitru Furtună.

Cei care revin, sunt susținuți

  La Cahul există şi un centru care oferă consultanţă migranţilor. Acesta are drept scop, crearea unei legături între migraţie şi dezvoltare. Potrivit Stelei Bunescu, directoarea centrului Nexus Cahul, este vorba de o organizaţie non-guvernamentală, care activează pe teritoriul Republicii Moldova din anul 2014, alături de altele cinci din ţară şi o organizație-satelirla Paris.  

  „Consultanții Nexus oferă informaţii cu privire la ofertele de muncă şi studii peste hotare, vize turistice şi de muncă, echivalarea diplomelor, asistenţă pentru bătrâni şi pentru copiii rămăşi acasă, reintegrarea migranţilor reîntorşi acasă şi ajută la deschiderea unei afaceri”, a menţionat Stela Bunescu.

Sorina REMENTOVA