Sorocenii admiră tablourile pictorului Alexandru Bulat de la Cimişlia

  Cu începere de la 11 august şi până la sfârştul lunii septembrie curent, iubitorii de frumos din municiul Soroca au posibilitatea să admire expoziţia personală a pictorului Alexandru Bulat, membru al Uniunii Artiştilor Plastici din Republica Moldova, locuitor al oraşului Cimişlia.

  Artistul plastic Alexandru Bulat și-a expus peste 20 din lucrările proprii într-o sală a Muzeului de istorie şi etnografie din centrul Sorocii. 

Discuţii după vernisarea, la Muzeul de istorie şi etnografie din muncipiul Soroca, a  expoziţiei personale a pictorului cimişlian Alexandru Bulat (al doilea din stânga)

  Interesant este faptul că Alexandru Bulat este director al Muzeului de istorie,  etnografie şi artă din orașul Cimișlia, iar Muzeul de istorie şi etnografie din municipiul Soroca, gazda expoziției lui personale, este condus de un alt Bulat, Nicolae.

  Chiar la startul inaugurării evenimentului, Nicolae Bulat a ţinut să precizeze că este doar o coincidență frumoasă a numelui său de familie cu cel al oaspetelui de la Cimişlia. „Dar să ştiţi că eu mă mândresc  cu acest fapt, fiindcă sunt sigur că operele de artă create de Alexandru vor fi înalt apreciate de către soroceni”, a declarat directorul acestei instituţii culturale de pe malul Nistrului.

  În schimb, autorul expoziției a fost mai scump la vorbă, dar mai bogat și divers în gama culorilor. În picturile  lui Alexandru Bulat se regăsesc mai mult peisaje din localitatea de baștină, Cimișlia, de pe alte meleaguri din Republica Moldova şi din România, dar și din Kazahstan, unde el a locuit mai mult de 10 ani, absolvind cu mențiune Institutul Pedagogic din oraşul Arkalâk şi, apoi, fiind lector superior la aceeaşi instituţie de învăţământ superior.

  La vernisarea expozţiei personale a lui Alexandru Bulat, cuvinte de laudă despre lucrările sale au rostit atât conducători ai autorităţilor publice (vicepreședinţii  raionului Cimișlia, Iurie Răileanu, și raionului Soroca, Vladimir Nicuța, şeful Direcţiei cultură a Consiliului Raional Soroca, Grigore Bucătaru), cât și unii admiratori ai creaţiei plastice din localitate: ziarista Nina Neculce, Mihai Zeama, profesor de istorie la Colegiul de arte din municipiu.

  Precum am mai spus, expoziția de lucrări a pictorului Alexandru Bulat din oraşul Cimişlia va putea fi vizionată la  Muzeul de istorie şi etnografie din Soroca până la sfârşitul  acestei luni.  

  Ulterior, în conformitate cu prevederile unui protocol de colaborare semnat de către Alexandru Bulat şi Nicolae Bulat, directorii celor două muzee, la instituţia similară de la Cimișlia va fi deschisă o expoziție de tablouri a artistului plastic  Isaac Belenki, originar din muncipiul Soroca.

                                                                                              Ion CIUMEICĂ