Viața cimișlienilor din preajma gunoiștii devine insuportabilă

  Primarul orașului Cimișlia, Gheorghe Răileanu, s-a adresat recent către locuitoriii orașului cu un mesaj de mobilizare a acestora pentru soluționarea problemei ce ține de arderea în permanență a gunoiștii orășenești, amplasată în partea de sud a orașului.

    Adresarea edilului-șef este o reacție a situației excepționale în care a u ajuns câteva zone ale orașului, la sfârșitul săptămânii trecute.  

Gunoiștea din Cimișlia, sursa damaiani.files.wordpress.com

  Reamintim că la finele săptămânii trecute, gunoiștea orășenească a izbucnit în flăcări, iar fumul și substanțele nocive s-au răspândit în mai multe zone, ajungând până în centrul orașului. Astfel, atât deplasarea, cât și aflarea în stradă a persoanelor a devenit imposibilă pentru toată ziua de sâmbătă, iar la fața locului s-au deplasat pompierii.

  „Problema legată de poligonul pentru depozitarea gunoiului din Cimișlia este una foarte veche. Deși este inițiat un proiect de schimbare a locației poligonului, în parteneriat cu Ambasada Cehiei, Acest lucru nu poate fi realizat din cauza unei decizii a Ministerului Mediului, care ne recomandă să depozităm în continuare deșeurile pe acel poligon.   Totuși, problema cea mai mare este focul, care arde practic în permanență. Angajații întreprinderii municipale mi-au spus că gunoiștea se aprinde de sine stătător, deoarece procesele de descompunere elimină căldură, factor care favorizează mocnirea permanentă a gunoiului”. 

  În urma discuțiilor cu locuitorii din preajma poligonului, acesta a fost informat că gunoiștea este incendiată intenționat în permanență.

  În funcție de direcția din care suflă vântul, zilnic, au de suferit cetățenii satelor Bogdanovca Nouă, Bogdanovca Veche, Sadaclia și alte trei zone ale orașului.

  „Cineva incendiază gunoiul care este colectat la început de săptămână, iar ulterior, revin și colectează metal. Vom întreprinde mai multe măsuri de combatere a acestui fenomen. Ne vom deplasa periodic la gunoiște pentru a identifica și fotografia persoanele care incendiază gunoiul și le vom aplica amenzi foarte mari”.

  Edilul-șef a menționat că acum și funcționarii din cadrul primăriei pot aplica amenzi, iar formularele deja stau la dispoziția specialiștilor de aici.
  Astfel, în scurt timp, urmează a fi aplicate amenzi și locuitorilor orașului, dacă aceștia vor fi găsiți că încalcă legea.

  De asemenea, primarul a menționat că au fost descoperiți mai mulți agenți economici care transportă deșeuri și imediat le incendiază. Totodată, urmează a fi amendați și cetățenii care aruncă gunoiul direct de pe traseu,dar urmează a fi asigurat accesul autospecialelor pe teritoriul poligonului.

  Un locuitor din preajma gunoiștii este nevoit să locuiască în altă zonă a orașului, deoarece fumul este foarte nociv, iar aflarea familiei acestuia în casa lor prezintă riscuri mari pentru sănătate.

   Gheorghe Răileanu a făcut un apel către toți cimișlienii să fie solidari cu orășenii care sunt nevoiți să suporte acest fum nociv și să dea dovadă de spirit civic pentru identificarea răufăcătorilor.

Daniel ARAMĂ