Serviciul vamal trece la perfectarea electronică a declaraţiilor vamale de tranzit T1

  Serviciul Vamal anunță printr-un comunicat de presă despre aplicarea procedurii de perfectare electronică a mărfurilor aflate în regim vamal de tranzit. Modificările au fost operate printr-un ordin instituțional, care a intrat în vigoare pe data de 12 septembrie.

  Inițial, procedura urmează a fi implementată în regim de testare la patru posturi vamale: Chișinău 3 (Petricani), Sculeni, Otaci și Cahul, iar începând cu 1 octombrie curent, va fi extinsă pentru toate posturile vamale.
  Prin implementarea acestui concept, Serviciul Vamal se aliniază celor mai bune practici internaționale în domeniul administrării vamale, prin simplificarea și digitalizarea procedurilor aferente procesului de vămuire. 

Imagine simbol, sursa: border.gov.md

  Potrivit datelor deținute, anual sunt perfectate peste 150 de mii de tranzacții în procedura T1, fapt ce presupune cheltuieli suplimentare pentru completare, tipărire, depunere și perfectare, dar și stocarea unui volum considerabil de declarații pe suport de hârtie la posturile vamale.
  Eliminarea documentelor pe suport de hârtie va reduce semnificativ durata de vămuire și staționare în punctele de trecere a frontierei, precum și va diminua cheltuielile suportate de către agenții economici pentru achitarea serviciilor de brokeraj.
  Totodată, aplicarea perfectării electronice va permite monitorizarea în regim on-line a tuturor operațiilor de tranzit și, respectiv, transparentizarea acestora, fiind astfel excluse eventualele riscuri de corupție.
 
  O altă noutate din domeniul vamal e că Chişinăul deja negociază cu Bucureștiul deschiderea punctului comun de control Oancea-Cahul.
  Anunțul a fost făcut de către directorul adjunct al Serviciului Vamal, Iurie Ceban, în cadrul unui eveniment dedicat împlinirii a 26 de ani ai instituției.
 „Practica a demonstrat eficiența punctelor de control comun la frontieră, a declarat Ceban pentru MyBusiness.md. Acestea permit funcționarea în regim de „one stop border control”, adică „ghișeu unic”, procedură ce reduce semnificativ timpul de așteptare la trecerea frontierei”.
  Un prim punct de control comun la frontiera moldo-ucraineană a fost deschis pe 17 iulie la Pervomaisk-Cuciurgan, iar până la finele anului 2018 va fi lansat și punctul de control comun la Palanca-Maiaki-Udobnoie. În prezent, acolo au loc lucrări de modernizare a infrastructurii – se repară imobilele aferente, căile de acces, sunt create coridoare speciale pentru întreprinderile ce dispun de certificate de operator economic autorizat etc. Bugetul total al proiectului este de 5,56 milioane de euro.
  Până în anul 2020, vor fi reconstruite alte trei puncte de trecere a frontierei moldo-române: Sculeni – Sculeni, Leușeni – Albița, Giurgiulești – Galați, bugetul total al lucrărilor fiind de 10 milioane de euro.
„Am inițiat negocierile cu partea română privind deschiderea punctului de control comun la Cahul-Oancea. În viitorul apropiat vom putea anunța și data când va fi deschis acesta”, a precizat Ceban.