Secvență de la masa rotundă.  

Bilanțurile proiectului „Cere socoteală pentru banii publici” au fost discutate în cadrul unei mese rotunde la Cimișlia (Video)

    La discuții au participat reprezentanți ai autorităților locale de nivelul întâi și doi, primari ai comunelor și  ai experților Veaceslav Negruță (ex-ministru al Finanțelor) și Vitalie Rapcea (ex-viceministru al Transporturilor și infrastructurii Drumurilor).  

Secvență de la masa rotundă.  
Secvență de la masa rotundă.

   Proiectul ”Evaluarea transparenței procesului bugetar și a utilizării mijloacelor publice destinate infrastructurii rutiere prin monitorizare și investigații jurnalistice”, implementat de Asociația Presei Independente (API), a fost desfășurat de Gazeta de SUD, alături de alte trei ziare regionale, presupune monitorizarea utilizării mijloacelor bugetare destinați dezvoltării infrastructurii drumurilor din raionul Cimișlia.

   Vitalie Rabcea, a venit cu mai multe precizări către audiență, cu privire la noua metodă de distribuție a banilor din fondul rutier pentru fiecare localitate, care sunt alocați în dependență de numărul de populație, prezente în fiecare localitate.  

 „Dacă se calcula populația stabilă, și nu cea prezentă, per total, noi urma să avem un număr mult mai mare a cetățenilor, deaorece numărul persoanelor domiciliate este mult mai mare decât a celor prezente în localitate. Astfel, am fi avut un număr mai mare de cetățeni, iar sumele pe cap de locuitor, ar fi fost mult mai mici”- menționează domnul Rabcea.

  Deranjat de fâșia verde care nu este îngrijită, amplasată între traseul național R3 și trotuare, primarul comunei Ecaterinovca, Efim Strogoteanu, a întrebat experții:

„Cine se face responsabil de îngrijirea acestor fâșii, dacă articolul 17, care obliga cetățenii să mențină curățenia,  a fost abrogat, iar Administrația de Stat a Drumurilor curăță doar câțiva metri de la drum?”.

   În explicația sa, Vitalie Rabcea a menționat că abrogarea articolului 17, a fost efectuată la inițiativa unui deputat care nu a înțeles care este esența acestei legi, iar drept rezultat, pentru curățenia spațiului dintre trotuar și gard îi revine cetățeanului.  

„S.A. Drumuri, trebuie să aibă grijă de drum, parapet, spațiul verde și trotuar”.

  Victor Cojocaru, directorul S.A. Drumuri-Cimișlia, a venit cu o replică, menționând că nu sunt bani suficienți pentru salarizarea a minim două persoane din fiecare localitate, care să îndeplinească asemenea lucrări.  

   Expertul Veaceslav Negruță, a ținut să menționeze că în asemenea situații, astfel de lucrări trebuiesc bugetate, iar problema ar trebui raportată la un nivel mult mai înalt, deoarece există persoane care sunt în căutarea unor locuri de muncă.  Acesta, le-a mai recomandat edililor să efectueze consultații cu cetățenii, întru indentificarea unui drum care ar trebui reparat în anul 2018, pentru a fi excluse zvonurile și litigiile ulterioare.

„Odată cu adoptarea deciziei de descentralizare, în anul 2012, transferul resurselor financiare direct către primării, este o mini-revoluție. Până acum aveați doar responsabilități, nu și bani. Acum vin bani, puțini, dar vin. Dacă eu știu, spre exemplu, că am prevăzuți 100 de mii de lei destinați reparației drumurilor, voi iniția din iarnă licitații pentru cumpărare a materialelor de construcție sau reparația unui drum, deoarece acești bani nu vor fi transferați pentru anul următor” – a precizat domnul Negruță.

  Sumele prea mici, care nu pot fi investite într-un an, pentru construcția unei porțiuni de drum, pot fi utilizate pentru cumpărarea materialelor de construcție, care, în următorul an, urmează a fi utilizate în procesul de construcție.

 Primarul comunei Hârtop, Vladimir Medoni,  s-a arătat optimist și a îndemnat colegii săi să utilizeze banii destinați pentru reabilitarea drumurilor.

  „Au mai rămas vreo două luni, timp în care s-ar putea desfășura licitațiile și efectua lucrările. Haideți să depunem efort să valorificăm acești bani și să nu-i pierdem, dacă totuși îi avem. 

Secvență de la masa rotundă.  
Secvență de la masa rotundă.

  Șeful  Direcției Dezvoltare Teritorială a Consiului Raional, Vasile Tocaru, s-a arătat nemulțumit de drumul „coridor” Sagaidac-Codreni-Mihailovca-Sadaclia, unde a fost reparată doar o porțiune a acestui drum, care uneștemai multe localități din raionul Basarabeasca, fiind reparate extremitățile drumului, în timp ce mijlocul acestuia, se află într-o stare deplorabilă.

   Anul 2017, este primul an în care primăriile primesc bani din Fondul Rutier, destinați construcției și reabilitării drumurilor locale. Din cele 24,5 milioane de lei, destinate reparațiilor drumurilor locale și raionale, în raionul Cimișlia, au fost valorificate doar 3,3 milioane de lei.    

 

  Activitate organizată în cadrul proiectului ”Evaluarea transparenței procesului bugetar și utilizării mijloacelor publice destinate infrastructurii rutiere prin monitorizare și investigații jurnalistice”, proiect realizat cu suportul Ambasadei Finlandei la București.

Ambasada Finlandei