Suport în valoare de peste 6,5 milioane de lei pentru producătorii agricoli din țară

  Peste 6,5 milioane de lei vor fi acordate celor 20 de producători agricoli din Republica Moldova, selectați spre finanțare, ca urmare a celui de-al șaselea apel pentru depunerea cererilor de granturi post-investiționale destinate managementului durabil al terenurilor (MDT).

  Astfel,celor şase producătorilor agricoli din sudul ţării selectaţi de program li se va compensa 50% din investițiile efectuate în procurarea de semănători No-Till, stropitori  și tocătoare, necesare pentru implementarea sistemului conservativ de agricultură și, respectiv, aplicarea unui management durabil al terenurilor, dar nu mai mult de 20 de mii de dolari SUA. 

Imagine simbol

  Cumulativ, prin intermediul Programului de granturi post-investiționale destinate managementului durabil al terenurilor, desfășurat în perioada 2014-2017, în cadrul celor șase apeluri lansate de Proiectul MAC-P, au  primit suport financiar 165 de producători agricoli din cei 213 care au depus dosare. De remarcat că 15,7% din beneficiari sunt femei.

  Astfel, au fost compensate cheltuielile pentru investiții efectuate în procurarea a 201 utilaje (semănători – 76, tocătoare (cositori) – 37, stropitori – 42, combinatoare – 16 etc.), precum și pentru aplicarea practicilor MDT (construcția a trei iazuri anti-erozionale, a unui bazin de captare a apei pluviale și înierbarea cu lucrarea solului numai în jurul pomilor în livezi).

  Până în prezent, proiectul a oferit producătorilor agricoli din Republica Moldova sprijin financiar în valoare de circa 38 de milioane de lei, echivalent al 1,9 milioane de dolari SUA. Valoarea medie a unui grant obținut de agricultori reprezintă 232,8 mii de lei.

  Beneficiarii programului provin în mare parte din nordul țării. În această regiune sunt amplasați 94 de producători care au beneficiat de compensarea investițiilor efectuate în tehnologii și practici MDT. Aici, cei mai mulți beneficiari, 16 agenți economici, sunt din raionul Glodeni. În sudul țării, proiectul MAC-P a oferit sprijin financiar pentru 46 de producători, cei mai mulți fiind din Cimișlia – 10 beneficiari.
  În regiunea Centru, prin intermediul programului de granturi au fost susținuți 25 de agricultori, dintre care cel mai mare număr de beneficiari, șase agenți economici, sunt din raionul Orhei.

  Programul de granturi post-investiționale „Managementul durabil al terenurilor” a fost lansat în 2014 şi este parte componentă a proiectului MAC-P (Proiectul agricultura competitivă în Moldova), finanţat din fondurile Băncii.