Strugurii „au pus stăpânire” pe Cimișlia, spre deliciul vizitatorilor  

  Orașul Cimișlia a devenit, pentru o zi, „capitala” strugurilor din Republica Moldova, în cadrul Festivalului Național al Strugurelui.

   Aflat la cea de-a cincea ediție, festivalul are drept scop promovarea producătorilor autohtoni și evidenţierea calităţilor deosebite ale strugurilor de masă, cultivaţi în podgoriile Moldovei.

   În cadrul deschiderii oficiale a festivalului, președintele raionului Cimișlia, Mihai Olărescu, le-a urat multe succese viticultorilor în activitatea acestora, care deloc nu este ușoară, mulțumindu-le pentru prezența la festival și frumoșii struguri pe care i-au crescut aceștia.   

 

Struguri de masă, expuși în cadrul festivalului.

 

  Festivalul a adunat peste 30 de viticultori din nouă raioane, care au vândut la preţuri reduse struguri de diferite soiuri.
    În mod tradiţional, agricultorii au participat la concursul „Cel mai mare strugure”. Acesta a fost câștigat de soţii Nicolae şi Nina Postică din satul Costeşti, raionul Ialoveni, care au crescut un strugure cu greutatea de 3,4 kilograme.

     ,,Secretul este munca: depui muncă, ai rezultate frumoase. Strugurele cântăreşte 3 kg 385 de grame și este de soiul „Rizomat”, adus din Uzbekistan”, a spus viticultorul Nicolae Postică. 
  Ulterior, strugurele gigant a fost vândut la licitație la un preț de 550 de lei. 

Nicolae Postică își cântărește strugurele

  La eveniment a fost prezent şi Iurie Uşurelu, viceministru al Agriculturii, care a menţionat că Guvernul acordă o atenţie deosebită viticulturii.

  „Cu fiecare an, se realizează o dezvoltare tot mai bună în acest domeniu. Este vorba despre exportul de struguri de calitate, plasându-ne în topul țărilor cu producție agricolă de cea mai bună calitate. Statul vine cu subvenții în domeniu pentru a-i ajuta pe producători să-și modernizeze plantațiile și să-și procure utilaje de care au nevoie”, a menționat Iurie Ușurelu.

    În timp ce atmosfera era încinsă de formația „Catharsis” și numeroasele colective artistice, membrii comisiei au făcut cunoștință cu fiecare viticultor prezent la festival, precum și au admirat strugurii cultivați de către aceștia.

Au onorat invitația ceva mai mult de jumătate din producătorii înregistrați

    Ivan Nicaloglo, președintele Asociației producătorilor de struguri din Găgăuzia, ne-a relatat despre activitatea membrilor asociației și problemele cu care se confruntă aceștia.

   „Astăzi, prezentăm strugurii crescuți în Găgăuzia. Opt producători s-au prezentat cu 15 soiuri de struguri de masă. Participăm la concursul „Cel mai mare strugure” și „Cel mai dulce soi de struguri”.  Unele soiuri de masă deja s-au consumat, deoarece ne aflăm în zona de sud, iar temperaturile generoase au contribuit la coacerea timpurie ale acestora.
      Suntem prezenți la acest festival în fiecare an. În pofida bunei organizări a acestui festival și a numărului mare de producători, aceștia nu participă activ la festival. Astăzi, sunt prezenți circa 30 de producători dintre cei 52 înregistrați.  

  Comisia a apreciat soiurile negre de struguri, care sunt cotate foarte bine la nivelul țării noastre. Am prezentat soiurile „Ruslan”, „Cardinal” „Lora Neagră”, „Demetra”, care sunt foarte dulci și frumoase.
   Anul acesta a fost foarte bun pentru struguri, totuși, calitatea acestora depinde de lucrările tehnice și de măiestria producătorilor. O problemă majoră este comercializarea strugurilor de către gospodăriile țărănești. Din cauza cantităților mici de struguri, aceștia sunt nevoiți să-și vândă strugurii pe piața locală, pentru un preț de nimic, deoarece nimeni nu-i ia în seamă cu cantitățile mici”, a spus Ivan Nicaloglo.

  De asemenea, el a accentuat importanța creării unui mecanism de colectare a strugurilor, după modelul european, unde strugurii sunt cumpărați de la micii producători și ulterior exportați în cantități mari, ceea ce nu se face în țara noastră.

Publicul aavut oazia să cumpere struguri, direct de la prodcătoor

Cea mai bună soluție ar fi asocierea producătorilor în vederea comercializării strugurilor

  „Statul ar trebui să-i ajute pe agricultorii care produc struguri, ca aceștia să nu-și bată capul cum să vândă marfa, ci să se concentreze pentru pregătirea viței de vie pentru următorul an. Majoritatea strugurilor din Găgăuzia sunt exportați pe piața rusă, prin intermediul unei companii intermediare, care procură struguri de la producători și îi comercializează pe piața rusă”, a mai menționat Ivan Nicaloglo.  

    Și viticultorii din raionul Ștefan Vodă și-au prezentat soiurile de struguri crescute în podgorii. Gheorghe Cernean, din cadrul Direcției agricultură a Consiliului Raional Ștefan Vodă, a relevat că, din cele 4042 de hectare, 946 ha reprezintă vița de vie cu soiuri de masă.
     „Avem mai multe soiuri de struguri, precum „Victoria” „Codreanca”, „Talisman”, „Lora”, și „Cardinal”. Acestea sunt soiurile care sunt coapte în prezent. Mai avem și alți producători de struguri, aceștia produc struguri de soiul „Moldova”, recoltarea căruia încă nu a început. Anul acesta s-a dovedit a fi un pic mai bun, comparativ cu anul trecut, însă, din cauza umidității înalte, agricultorii au fost nevoiți să depună eforturi enorme pentru a obține calitate. Strugurii din raionul nostru sunt exportați atât pe piețele din Est, cât și pe cea europeană”, ne-a spus Gheorghe Cernean.  

  Comparativ cu anii trecuți, participanții s-au dovedit a fi foarte pasivi, deși aici pot fi stabilite diverse parteneriate și colaborări frumoase între producători și exportatori.

  Prezent la eveniment, ambasadorul Chinei în Republica Moldova, Zhang Yinghong, a ținut să menționeze:
     „Particip pentru a doua oară la Festivalul Strugurelui, care este organizat la Cimișlia. Sunt bucuros că agricultorii moldoveni exportă vin și struguri în China. În ultimii ani, se atestă o creștere a produselor moldovenești pe piața chineză, care constituie circa 16% din exporturile  de vinuri și struguri ale Moldovei. Aceasta se datorează și faptului că produsele moldovenești sunt de calitate”. 

   De asemenea, Excelența Sa Zhang Yinghong a menționat că îi plac vinurile produse în Republica Moldova.

    Festivalul a fost organizat în comun de către Consiliul Raional Cimişlia, Asociaţia producătorilor şi exportatorilor de struguri din Moldova şi Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului, la care au participat cultivatori de struguri din raioanele viticole ale ţării, producători de utilaje şi ambalaje pentru struguri etc.

  În anul 2016, producătorii din ramură au obţinut o recoltă de peste 110 mii de tone de struguri, acoperind integral necesităţile pieţei interne ,şi au exportat circa 55 de mii de tone. În acest context, s-a reuşit a păstra pieţele tradiţionale şi au fost cucerite pieţe noi, inclusiv în ţările din Uniunea Europeană (Polonia, Cehia).

Daniel ARAMĂ