O nouă ediţie a Cursurilor de Vară „Nicolae Iorga“

  În perioada 13-18 august, la Vălenii de Munte a avut loc ediţia cu numărul 64 a cursurilor Universităţii Populare „Nicolae Iorga”. Acest evenimentul a pus oraşul Vălenii de Munte pe harta celor mai importante evenimente culturale desfăşurate în ţară. La Cursurile de vară a participat și o delegație din raionul Cimișlia, compusă din 10 persoane.

  La eveniment au fost prezenți ministrul de Externe al României, Teodor Meleșcanu, ambasadorul extraordinar și plenipotențiar al Republicii Moldova în România, Mihai Gribincea, academicianul Răzvan Theodorescu, profesorul Adrian Năstase, fost prim ministru al României, Virgil Nițulescu, reprezentant al Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale, având funcţia de consilier, subprefectul de Prahova, Emil Drăgănescu, președintele Consiliului Județean Prahova, Bogdan Toader, dar și fostul şef al administraţiei prahovene, Mircea Cosma, primarul orașului Vălenii de Munte, Florin Constantin, senatori, deputați, directori ai unor instituții de cultură, artiști, profesori, istorici din România și Republica Moldova.Nicolae Iorga, Vălenii de Munte

  Oficialitățile au ținut să aducă mai întâi un omagiu savantului Nicolae Iorga, în cadrul ceremoniei de depunere de flori la monumentul acestuia de lângă sediul centrului cultural din Vălenii de Munte. În cadrul deschiderii oficiale a evenimentului, au susținut alocuțiuni atât oaspeții, cât și reprezentanții autorităților județene și locale, care au amintit că anul acesta se împlinesc 109 ani de la prima ediție a cursurilor inițiate de Nicolae Iorga, Şcoala de Vară de la Vălenii de Munte fiind una dintre cele mai longevive manifestări culturale din România. Evenimentul oferă ocazia iubitorilor de istorie din țară și din Republica Moldova să cunoască mai bine opera marelui savant, istoria românilor şi contribuie la păstrarea identităţii naţionale, au susţinut ieri oficialităţile prezente la eveniment.

  Academicianul Răzvan Theodorescu a menționat că, la această manifestare, „Academia Română aduce prinosul său de recunoștință celui mai ilustru, celui mai important, celui mai strălucit membru al Academiei Române, geniu și martir național – Nicolae Iorga”. Ministrul de Externe Teodor Meleşcanu a precizat, cu acest prilej: „Şcoala de Vară „Nicolae Iorga“ este un exemplu că, timp de peste 100 de ani, s-a putut păstra o instituţie care şi-a desfăşurat activitatea în condiţii mai grele sau mai uşoare. Această instituție este importantă deoarece – în lumea în care trăim astăzi, o lume globalizată – suntem o țară membră a Uniunii Europene, ne armonizăm legislația internă cu cea a UE, răspundem multor considerente care sunt la ordinea zilei, din punct de vedere economic, social şi al securității la nivel european – singurul lucru care stă în calea unei uniformizări este bătălia noastră pentru a ne păstra ceea ce ține de fibra poporului român. Adică tot ceea ce înseamnă istorie, cultură, religie sunt adevărate elemente care ne vor contura identitatea noastră într-o Europă uniformizată. Vreau să vă asigur că, din punct de vedere al Guvernului, una dintre priorități este tocmai păstrarea acestei identități naționale”. La rândul său, ambasadorul Republicii Moldova, Mihai Gribincea, a amintit că savantul Nicolae Iorga a manifestat un interes deosebit pentru Basarabia şi că autorităţile prahovene acordă o atenţie deosebită Republicii Moldova, existând chiar şi un festival numit „Prahova iubeşte Basarabia“.

Nicolae Iorga, Vălenii de Munte
  Consilier în cadrul Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale, Virgil Niţulescu a transmis, ieri, asistenţei, salutul ministrului Culturii, Lucian Romaşcanu, şi a ţinut să anunţe că, în următoarele două săptămâni, acest minister va prelua sarcina de a coordona la nivel interministerial activităţile privind celebrarea a 100 de ani de la Marea Unire, sărbătoare ce va fi marcată de românii de pretutindeni.

  Adrian Năstase a vorbit, la Vălenii de Munte, despre vasta operă a lui Nicolae Iorga şi a lansat volumul cartografic „Descriptio Bassarabie”, coordonat de fostul premier împreună cu ambasadorul Republicii Moldova.

  Până pe 18 august, la Centrul Cultural din Vălenii de Munte, numeroşi oameni de cultură au susținut conferinţe pe teme de larg interes, în cadrul Cursurilor de Vară „Nicolae Iorga“.