(Galerie Foto) Ziua Independenței a fost celebrată pe larg la Cimișlia

   Cea de-a 26-a aniversare a Independenței Republicii Moldova a fost sărbătorită printr-un șir de evenimente de amploare în întreaga țară. La Cimișlia, mitingul solemn a fost deschis de trei călăreți și cu parada portului popular.

  Sub privirile a sute de cimișlieni și oaspeți ai orașului, reprezentanții colectivelor artistice, ai autorităților locale și ai Inspectoratului de Poliție Cimișlia, au demonstrat specificul și diversitatea porturilor românești din diferite regiuni ale țării, precum și cele ale etniilor care locuiesc pe teritoriul țării noastre. 

  După onorarea drapelului și intonarea imnului de stat de către un grup de bărbați, acompaniați de fanfara Consiliului raional, întreaga asistență a ascultat mesajul de felicitare al președintelui raionului Cimișlia, Mihai Olărescu.  

„În această zi, permiteți-mi să vă urez sincere felicitări cu ocazia acestei sărbători, pe care am obținut-o prin durere, sânge, dor și lacrimi, pentru cei care au luptat pentru integritatea și independența acestei palme de pământ. Să le spunem veteranilor un mulțumesc frumos pentru actele de vitejie săvârșite în primii ani de independență, iar Dumnezeu să le dea multă sănătate. Un popor care nu-și cunoaște istoria este sortit pieirii. Cunoașteți-vă istoria, să cunoașteți chinurile prin care a trecut acest neam și fiți demni și patrioți. Atunci când vă este greu, uitați-vă la țările care și astăzi sunt nevoite să lupte și să verse sânge pentru independență. Vă doresc să fiți liberi în suflet, liberi la gândire și să fiți liberi în țara în care trăiți”. 

 Ulterior, în mesajul său către concetățeni, primarul orașului, Gheorghe Răileanu, a făcut o retrospectivă a evenimentelor care au avut loc începând cu anul 1989 și până la data de 27 august a anului 1991, când a fost proclamată Independența față de Uniunea Sovietică.

  Totodată, veteranii războiului de la Nistru au primit din partea autorităților și a Asociației Obștești „Sfântul Gheorghe Biruitorul” distincții și un suport financiar, drept recunoștință pentru eroismul demonstrat în luptele din anul 1992.

  Unul dintre oaspeții care a felicitat publicul cu ocazia acestei sărbători sfinte a fost Pavel Bogdan, președintele Consiliului Județean Prahova.

„Dragi români, vreau să vă mulțumesc pentru onoarea oferită de dumneavoastră, pentru a sărbători 26 de ani de Independență a Republicii Moldova. Îmi dau seama că nu a fost un parcurs ușor și că mai aveți multe de împlinit, față de ceea ce v-ați propus în momentul proclamării Independenței. Totuși, trebuie să privim în viitor. Trebuie să avem încredere că ceea ce ne-am propus noi, românii, vom reuși împreună, pentru că suntem uniți de aceleași gânduri, aceleași idealuri, aceeași limbă și aceleași tradiții. Puteți fi siguri de un lucru: vom fi mereu alături de dumneavoastră, în tot acest parcurs. La Mulți Ani!”.

   Manifestarea a fost însoțită de mai multe piese cu tematică patriotică, interpretate de tinerele talente ale orașului. 

 Andrei Nicolae, deputat în Parlamentul României, a mulțumit publicului pentru invitația de a sărbători împreună această frumoasă sărbătoare.

„O persoană independentă, la fel ca și o țară independentă, odată cu libertatea, trebuie să-și asume și responsabilitatea. Destinul ne aparține, dar destinul ne și unește. Sunt sigur că ne vom regăsi într-o zi împreună. O zi cu soare, în această mare sărbătoare”.

 De asemenea, oficialul le-a urat basarabenilor multă înțelepciune și numeroasele felicitări adresate din partea locuitorilor orașului Vălenii de Munte.

  De menționat este faptul că membrii delegației din Județul Prahova participă an de an la manifestările desfășurate la Cimișlia cu ocazia Zilei Independenței. Acest fapt se datorează înfrățirii unor localități din raionul Cimișlia cu unele din Județul Prahova.   

  După ce s-au prins în joc la o Horă a Unirii, întreaga asistență a depus flori la monumentul domnitorului Ștefan cel Mare și Sfânt și la monumentul înălțat în memoria eroilor căzuți în războiul de la Nistru din anul 1992.

  Unul dintre veteranii acelui război este Gheorghe Aramă. Dumnealui a fost primul cimișlian care a fost rănit grav în acel război. „Și acum ține minte ziua de 20 iunie de acum 25 de ani. Parcă a fost mai ieri”, spune bărbatul.

  A fost rănit de schijele proiectilelor de artilerie grea, care cădeau ca grindina, pe câmpurile de lângă Coșnița. I s-a acordat grad de dizabilitate, în urma rănirii, Gheorghe Aramă spune că pensia cu care-l răsplătește statul este mult prea mică.

  „Pensia este una mizeră, doar 1500 de lei. Am plecat la Nistru cu gândul de a ne apăra țara, dar nimeni dintre noi nu s-a așteptat că va fi atât de groaznic. Mi-am lăsat acasă trei copii, cel mai mic avea doar jumătate de an. Îmi pare rău că fiica nu m-a văzut niciodată cum am fost, sănătos”. 

  I-a cunoscut personal pe toți cimișlienii care au căzut în luptele grele de la Tighina pentru independența și integritatea țării.  

  În după-amiaza aceleași zile, centrul orașului, a fost gazda celei de-a doua ediții a festivalului „C#Fest”, care își propune să promoveze și să dezvolte cultura urbană, reunind mai mulți tineri frumoși și creativi în acest spațiu. 

  Astfel, mai mulți tineri din cadrul Academiei de Teatru, Muzică și Arte Plastice au muncit timp de o săptămână și au prezentat mai multe sculpturi lucrate în lemn, reflectând tematica ediției festivalului din acest an, care vizează civilizația geto-dacilor.

  Lucrările care întruchipează sânzienele, o clepsidră, regele Burebista și multe alte lucrări pot fi admirate în scuarul casei de cultură. 

Daniel ARAMĂ