tehnică blindată, moldova, rusia, Transnistria, Militari, Armată, BTR, Soldați, Război, Aplicații Militare, Nistru, război, conflict

(Foto/Video) Blindatele rusești au simulat invadarea Republicii Moldova

  Unități motorizate din cadrul Grupului Operativ de Trupe Ruse (GOTR), au participat la un exercițiu militar în cadrul căruia blindate rusești au forțat râul Nistru, în apropiere de localitatea Ternovca din raionul Slobozia, relatează Radio Chișinău.

  Conform unor informații, aplicațiile erau programate pentru sfârșitul săptămânii, dar au fost devansate și efectuate miercuri, potrivit postului de radio citat.

  În cadrul acestui exercițiu, militarii ruși au primit ordin să forțeze râul Nistru pentru a debarca pe celălalt mal, în luptă întrând și transportoare blindate BTR-70, așa cum a informat agenția oficială transnistreană Novosti PMR.

  În timpul forțării Nistrului, un preot era urcat pe un tanc. Aplicațiile au fost urmărite de numeroși spectatori civili, care i-au întâmpinat la final pe militarii ruși la țărm cu flori, „ca pe niște învingători”, după ce „au lichidat cu succes inamicii de pe malul drept’, scrie presa transnistreană, citată de portalul Deschide.md.

  „A avut loc un exercițiu pentru depășirea obstacolelor de apă pe râul Nistru. S-au înregistrat unele dificultăți, însă datorită exercițiilor frecvente totul a decurs la cel mai ridicat nivel”, a declarat un conducător al blindatei BTR-70 din cadrul unităților de infanterie ale GOTR.

  „Efectivul a făcut față cu succes tuturor sarcinilor”, a raportat comandantul GOTR, colonelul Dmitri Zelenkov.

  Guvernul a declarat săptămâna trecută că, din cauza simpatiei „pacificatorilor ruși” față de regimul separatist de la Tiraspol, operațiunea de menținere a păcii din stânga Nistrului s-a transformat într-un factor de conservare a conflictului transnistrean, notează Radio Chișinău.

  La rândul sau, delegația moldoveană în Comisia Unificată de Control (CUC) și-a exprimat, acum două zile, îngrijorarea în legătura cu pregătirile pentru desfășurarea neautorizată a unor exerciții militare ce prevăd forțarea râului Nistru, care ar putea genera noi tensiuni în zona de securitate.

  Într-o declarație a delegației moldovene în CUC se menționează că astfel de acțiuni „susținute de conducerea contingentului Federației Ruse” sunt „provocatoare și sfidătoare” și „încalcă mecanismul existent al desfășurării misiunii de pace”.

  În acest context, Deschide.md evocă decizia din luna mai a Curții Constituționale de la Chișinău conform căreia prezența pe teritoriul Republicii Moldova a oricăror trupe sau baze militare, conduse și controlate de către state străine, este neconstituțională.

Exerciții similare, cu implicarea tehnicii blindate care a forțat Nistrul, au fost organizate de GOTR și anul trecut, sub pretextul prevenirii unor pretinse „amenințări teroriste”.