(Foto) FESTIVALUL MEŞTEJUGARILOR DE LA GORGOTA, ROMÂNIA, AJUNS LA CEA DE A XIII-A EDIŢIE

  O delegaţie numeroasă, compusă din 25 de persoane din satul Cenac, raionul Cimişlia, în frunte cu primarul acestei localităţi, Oleg Sandu, a participat, sâmbătă, 29 iuilie curent, la ediţia ordinară a Festivalului Meşteşugarilor—Tradiţie şi Continuitate din comuna Gorgota, judeţul Prahova, România.

  Aceasta a fost a doua vizită a oamenilor din Republica Moldova la fraţii lor prahoveni, efectuată în temeiul unui acord de colaborare semnat între ambele părţi acum câţiva ani.

Omagiu adus domnitorului Alexandru Ioan Cuza

Alexandru Ioan Cuza, Gorgota, România, monument
Statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza înfrumuzeţează peisajul comunei Gorgota

  Ajunsă la  cea de a XIII-a ediţie, manifestarea din anul de faţă de pe stadionul din comuna Gorgota, judeţul Prahova, România, s-a bucurat de un mare succes, fiind onorată cu prezenţa unor senatori şi deputaţi de la Bucureşti, a preşedintelui Consiliului Judeţean, Bogdan Toader, a prefectului judeţului, Ioana Mădălina Lupea, a vicepreşedintei Consiliului Judeţean, Ludmila Sfârloagă, a subprefectului judeţului Prahova, Emil Drăgănescu, a unor şefi ai structurilor judeţene, a mai multor primari ai comunităţilor din zona respectivă.

  Evenimentul a început cu un moment festiv—depunerea de flori de către oficialităţi la monumentul domnitorului Alexandru Ioan Cuza din localitate, care a fost precedată de intonarea Imnului de Stat al României, „Deşteaptă-te, Române!”, în interpretarea Orchestrei de fanfară a Liceului de muzică din municipiul Ploieşti. Prin acest gest, asistenţa a dorit să aducă un profund omagiu celui care a înfăptuit Unirea Principatelor Române de la 24 ianuarie 1859.

Sâmbătă a fost şi Ziua Imnului Naţional al României

  Şi deschiderea oficială a festivalului a decurs într-um mod colemn, primarul de Gorgota, Ionuţ Dumitru, însoţit de primarul de Cenac, Oleg Sandu, felicitându-i pe cei prezenţi cu ocazia Zilei Imnului Naţional al României, care este marcată, anual,  tot la 29 iulie, dar şi cu prilejul manifestării propriu-zise. S-a intonat, din nou, Imnul „Deşteaptă-te, Române!”.

  Un sobor din trei preoţi, printre care şi părintele Constantin Bârliga, parohul Bisericii ortodoxe „Sfântul Nicolae” din satul Cenac, raionul Cimişlia, a oficiat un Tedeum în cinstea sărbătorii. Oaspeţii au gustat din tradiţionala pâine şi sare.

  Meştejugurile populare se cultivă la Gorgota şi în împrejurimile ei din moşi-strămoşi. Nu în zadar stema acestei comune are la bază drept simbol principal roata olarului. Îată că şi în cadrul festivalului de la sfârşitul săptămânii precedente au fost apreciaţi cu diplome şi premii băneşti continuatorii vechilor deprinderi parctice moştenite din bătrâni şi legate de  confecţionarea oalelor de diferite dimensiuni, de forjarea metalului, de împletirea coşurilor, de fabricarea carelor etc.

  În aplauzele celor prezenţi, unul din cei mai în vârstă meşteri populari, Vasile Tudor (a împlinit deja 77 de ani, dar continuă să mânuiască ciocanul), ajutat de două rude mai tinere a făcut, la fierăria personală amenajată chiar în cadrul manifestării, o potcoavă pe care a oferit-o primarului din localitate, Ionuţ Dumitru. La rândul său, edilul de la Gorgota a înmânat această potcoavă, în calitate de suvenir aducător de belşug şi fericire, primarului de Cenac, Oleg Sandu.

fierar, meșteșugar, fierărie, metal, festival
Unul din meşteşugarii de frunte de prin părţile locului este fierarul Vasile Tudor, care se simte în putere şi la 77 de ani

Banii europeni sporesc nivelul de trai

  Pe pacursul festivalului gazdele au primit un buchet de felicitări din partea mai multor oaspeţi de onoare. Printre aceştea a fost şi Petre Roman, ex-premierul României, care a lăudat autorităţile publice locale pentru eforturile depuse în vederea sporirii nivelului de trai al populaţiei. S-a menţionat, bunăoară, că graţie implementării actuale a unui proiect din fondurile europene în valoare de trei milioane şi jumătate de euro toţi cei peste 5500 de locuitori ai satelor din cadrul acestei primării  vor putea beneficia în curând de gaze naturale, de apă potabilă şi de o reţea comună de canalizare.

  Urări de bine fraţilor de la Gorgota a adresat şi primarul satului Cenac din raionul Cimişlia, Republica Moldova. „După ce Dumneavoastră aţi fost de câteva ori la noi, a spus Oleg Sandu, interesul faţă de  România a crescut simţitor. E şi firesc acest lucru, căci suntem acelaşi neam, avem aceeşi limbă, cultură, obiceiuri şi tradiţii. Ne-am străduit să includem în componenţa delegaţiei noastre lume diferită: consilieri locali şi angajaţi ai primăriei, reprezentanţi ai domeniului educaţioinal şi al celui cultural, fermieri şi alţli oameni de afaceri etc. Ne vom strădui să aflăm cât mai multe din experineţa Dvs. pentru a o implementa la noi acasă”.

  Edilul de pe malul stâng al Prutului şi-a exprimat speranţa că aprofundarea relaţiilor de cooperare în diferite domenii va contribui, în ultimă instanţă, la implinirea mult râvnitului vis—reunificarea ţării şi revenirea Basarabiei la Patria-Mamă.

  Delegaţia de la Cenac a oferit primarului de Gorgota, Ionuţ Dumitru, o Diplomă de onoare şi cadouri cu ocazia sărbătoririi, la 1 august, a zilei de naştere.

Un mega-spectacol muzical

  Festivalul Meşteşugarilor—Tradiţie şi Continuitate a fost de lungă durată şi a ţinut aproape 12 ore, de la amiază până spre miezul nopţii. În toată această perioadă artiştii amatori şi profesionişti au menţinut la un nivel înalt dispoziţia spectatorilor, care, la un moment dat, aproape au împlut stadionul comunei.

 

  Mega-spectacolul mizical a debutat cu evolurile tinerelor talente din localitate şi din capitala României, care au interpretat o suită vastă de dansuri populare şi de dansuri moderne.

  Rând pe rând, în scenă şi-au făcut apariţia soliştii de muzcă populară şi de cea de estradă Elena Moldoveanu din municipiul Câmpina, judeţul Prahova, şi Valentin Constantin din satul Poenarii Apostoli, comuna Gorgota, ei fiind urmaţi de formaţia „Exotic”.

Carolina Balan cucereşte simpatia publicului românesc

  De un succes deosebit s-a bucurat tânăra artistă din Republica Moldova, Carolina Balan, care este originară din satul Cenac, raionul Cimişlia şi care îşi face studiile la Colegiul muzical din municipiul Cahul. Vedeta în curs de dezvoltare a evoluat de două ori: mai întâi, ca instrumentistă, a interpretat câteva piese la fault, apoi, în calitate de solistă, a cules o mulţime de aplauze pentru o gamă de melodii folclorice.

  Nu au lipsit din cadrul manifestaţiei nici cântăreţi consacraţi cum ar, spre exemplu, Maria Văduvă, Alberto, Nicu Paleru, Emilia Ghinescu, Sivia Chiriliuc, Lucian Florin şi Georgiana Lepădatu.

  Sărbătoarea s-a încheiat cu un splendid foc de artificii, care a trezit admiraţia a sute şi mii de spectatori.

   Ion CIUMEICĂ