LOCUITORII DE LA TARTAUL, RAIONUL CANTEMIR, NU DORESC SĂ FIE MANIPULAŢI DE PRESĂ

    Pe parcursul unor dezbateri publice organizate, în cadrul Campaniei media „STOP FALS!”, de către Asociaţia Presei Independente  (API) şi săptămânalul regional „Gazeta de Sud” cu un grup de locuitori ai satului Tartaul din raionul Cantremir au fost supuse analizei diverse metode şi tehnici de manipulare folosite de către o serie de mijloace de informare în masă din Republica Moldova şi de peste hotarele ei, în special din Federaţia Rusă.

  În debutul evenimentului de la Tartaul, Cantemir, Petru Macovei, directorul executiv al API, a atras atenţia asupra faptului că anumite posturi de televiziune retransmise în ţara noastră de la Moscova manipulează în mod deschis informaţiile, răspunzând astfel politicii dictate de Kremlin în vederea poziţionării împotriva cursului de apropiere de Uniunea Europeană, Statele Unite ale Americii, Blocul Militar Nord Atlantic ales de către Republica Moldova. În acest sens au fost aduse un şir de exemple despre reportajele tendenţioase difuzate de către posturile ruseşti de televiziune РТР şi Первый канал despre realităţile noastre, despre războiul hibrid din cele două regiuni ale Ucrainei, despre evenimentele din alte ţări. 

Vorbeşte Cristina Zavatin, coordonatoare de programe la Centrul pentru Jurnalism Independent din municipiul Chişinău

  Directorul executiv al Asociaţei Presei Independente din Republica Moldova a informat participanţii la discuţii despre proprietarii celor mai importante instituţii de presă din ţara noastră şi despre modificările care se prevăd a fi introduse, la propunerile societăţii civile, în Codul Audiovizualului. Aceasta se va face pentru a pune capăt dezinformărilor. Despre una din ele Petru Macovei a povestit făcând trimitere la reportajul „Guvernul faptelor, nu al scandalurilor”, în care la Publika TV a fost prezentat un sondaj unilateral: au fost chestionaţi opt oameni şi absolut toţi au afirmat cât de bun este Executivul condus de Pavel Filip, care, a afimat reporterul, „a trecut testul încrederii moldovenilor”. S-a atras atenţia asupra a două momente—s-a admis o manipulare crasă la organizarea vox-ului (nu pot toţi oamenii să spună unul şi acelaşi lucru)  şi s-a făcut o generalizare în baza opiniilor a numai opt persoane.

  Este firească, în asemenea caz, întrebarea apărută de la unul din participanţi: „Oare nu cumva cei intervievaţi au fost plătiţi ca să spună nişte lucruri care să fie pe placul conducerii Republicii Moldova?”.

  În faţa celor prezenţi a vorbit şi un alt expert de la Chişinău, Cristina Zavatin, coordonatoare de programe la Centrul pentru Jurnalism Independent. „Noi, consumatorii de media, a afirmat ea, trebuie să punem la îndoială tot ce citim, privim şi auzim, trebuie să filtrăm informaţia. Centralizarea datelor sau prezentarea selectivă a infromaţiilor sunt câteva tehnici de manipulare utilizate frecvent de unii jurnalişti care nu-şi fac onest datoria, potrivit Codului deontologic al juranlistului, şi aleg să fie în serviciul poiliticienilor şi nu al cetăţenilor”.

  În calitate de  argument la cele afirmate Cristina Zavatin s-a referit la tratarea în mod diferit a cazului condamnării la închisoare a omului de afaceri Veaceslav Platon de către două posturi de televiziune (Publika şi РТР) şi de două portaluri de ştiri (Gagauzinfo.md şi Deschide.md).

   În continuare, îndemnată de către ambii oratori să fie cât mai activă la abordarea problemelor din agenda zilei, audienţa a adresat mai multe întrebări, şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu starea de lucruri existentă, menţionând că nu doreşte să fie manipulată de către presă.

  Lidia Mocanu, locuitoare a satului Tartaul, a spus-o fără ocolişuri:
„Îmi dau seama foarte uşor cine minte şi cine nu, ştiu ce posturi să urmăresc şi pe care să le ignor. Uneori mă simt dezinformată chiar şi de postul public de televiziune, parcă li-i frică să spună adevărul. Majoritatea posturilor TV au impresia că noi, la sate, suntem proşti şi putem fi manipulaţi. Dar noi ştim să deosebim adevărul de un fals”.  

  Unul dintre cei mai activi participanţi la dezbaterile publice de la Tartaul, raionul Cantemir, din cadrul Campaniei de presă „STOP FALS!”, a fost Alexandru Fiodor, care a pus  multe întrebări, a avut câteva intervenţii verbale. Iată numai una dintre ele: „Urmăresc toate posturile de televiziune şi observ că ele toate au câte o ştire-două bună, care oglindeşte realitatea, restul sunt denigratoare şi reflectă acelaşi eveniment foarte diferit, de parcă reporterii nici nu au fost la acelaşi eveniment”.

 

                                                                                                                                                             Ion CIUMEICĂ

  Aceste dezbateri publice au fost organizate în cadrul Campaniei media împotriva infromaţiei false şi tendenţioase „STOP FALS!”, desfăşurată de Asociaţia Presei Independente, Centrul pentru Jurnalism Independent şi Asociaţia Telejurfnaliştilor Independenţi din Moldova