Hackathon-media, ediția a treia. Una din echipele câștigătoare, este de la Cahul

  În perioada 14-16 iulie, Centrul pentru Jurnalism Independent și Internews a desfășurat cea de-a treia ediție a hackathon-ului – „Puterea a cincea”, cu genericul „Cum faci bani din Internet”. 

  În cadrul acestui eveniment, jurnaliștii au fost încurajați să-și construiască o nouă relație cu publicul, așa încât consumatorii să devină interesați în finanțarea anumitor produse media și să poată face donații directe cu ajutorul unor aplicații. Organizatorii și-au propus să încurajeze dezvoltarea unor proiecte și aplicații noi, care ar ajuta presa să câștige bani din conținutul online.  

Echipa Di’ArT, din orașul Cahul

 La hackathon mai mulți experți invitați – Jakub Gornicki, Outriders, Polonia; Dmytro Tuzhanskyi, Ukraina; Răzvan Băltărețu, VICE România; Vitalie Eșanu, co-fondator Privesc.eu; Tudor Darie, antreprenor IT și media  și alții –  au venit cu prezentări și master-classuri.
  În cadrul acestora au fost puse în discuție diverse subiecte:  Ce și cum să producem pentru, și cu ajutorul audienței; Ce este, cum funcționează și cum este creată metoda de monetizare Native Advertising; Procesul de lucru de la știre la trafic și entertainment; Metoda de Crowdfunding etc.

  Inițial, la eveniment s-au înregistrat 22 de echipe, printre care și echipa Gazetei de SUD, care a concurat cu specialiști din diverse domenii precum: IT, jurnalism, antreprenoriat, comunicare, biblioteconomie, societate civilă ș.a.

   La finalul celei de a treia zi, membrii juriului- Cornelia Cozonac, președinta Centrului de Investigații Jurnalistice, Dona Școla, co-fondatoarea Generator Hub și Asociației DNT, Dmytro Tuzhanskyi, Jakub Gornicki și Răzvan Băltărețu – au evaluat fiecare proiect, bazându-se pe următoarele criterii: utilitatea, fezabilitatea, originalitatea proiectului, dar și  evoluția echipei în cadrul  hackathonului.

  Astfel au fost selectate trei echipe câștigătoare: Kreyon, NowTime și Di’Art.

Una din aceste echipe este de la Cahul. Este vorba despre Di’Art.

  Proiectul echipei Di’ArT va stimula creativitatea tinerilor talentați din țara noastră prin intermediul unei platforme care va găzdui lucrările de artă ale acestora. Beneficiarii vor fi promovați prin intermediul acestei aplicației, astfel încât lucrările lor să ajungă la un public cât mai larg și să poată fi procurate. La fel vor fi organizate training-uri, diverse evenimente, master class-uri unde tinerii vor avea ocazia să se întâlnească cu diverși experți pentru a învăța cum să-și crească calitatea produselor. Va fi implicată și o echipă de voluntari și jurnaliști care vor scrie despre tinerele talente și le vor publica în mass-media.  

  Hackathonul „Puterea a cincea”, ediția a treia, a fost organizat în cadrul proiectului ”Consolidarea independenței în mediile de comunicare din Moldova, Ucraina și Georgia”, implementat de Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) din Moldova și Internews. 

Sorina REMENTOVA