Micul business, Cafenea à la provence în inima orașului Cahul

   De multe ori auzim locuitorii orașelor mici spunând că nu au alternative în a se distra, locațiile existente fiind puține și plicticoase.

  De aproape doi ani, locuitorii orașului Cahul au descoperit, totuși, o locație complet diferită de altele. În zilele toride de vară, aici trăiești impresia că te afli într-un mic local à la provence, undeva în inima Franței.

„Prin greutăți spre stele…”

  Până să ajungă aici, soții Advahov au parcurs o cale lungă și plină de obstacole: “Este o mică afacere de familie, o afacere de tip restaurant. Nu ne-a fost deloc ușor să parcurgem această cale. Am început prin a fi chelneri. Apoi, am trecut prin școala barmanilor… O perioadă, am lucrat în calitate de chelneri într-un local.  
   La un moment dat, proprietara a decis să dea localul în chirie. L-am închiriat noi. A urmat o perioadă dură, fiind nevoiți să începem nu de la zero, ci de la minus.  Dar nu ne-am dat bătuți. Am lucrat câteva luni fără salariu, fără venit…”, povestește Elvira Advahov. 

Elvira Advahov, în proces de creație, FOTO: Arhiva personală

  Familia Advahov a gestionat mai multe localuri care, cu timpul, s-au închis. Motivele au fost diferite. De cele mai multe ori, încăperile erau vândute de către proprietari.

Cafenea à la provence

  Au deschis cafeneaua pe care o dețin acum cu doi ani, având în spate experiența anilor trecuți. Ideea tematicii de provence i-a venit Elvirei. Fiind pasionată de călătorii, ea spune că Franța o fascinează prin estetică și rafinament. Deși acum totul pare parcă aranjat, soții Advahov spun că prețul chiriei este, totuși, unul stresant: “Suma pe care o plătim lunar este destul de mare. Aceasta nu ne permite să investim în dezvoltarea afacerii. Micul business este un pilon al dezvoltării economice în orice țară. Păcat că guvernanții nu prea înțeleg acest lucru și nu acordă mai multă atenție acestui sector. Dar ne-am obișnuit cu greutățile. Încercăm să ne descurcăm”, susține Elvira Advahov. 

FOTO: Arhiva personală

  Dificultățile tranziției i-au învățat să fie vigilenți, să aibă mereu câteva soluții la eventuale probleme ce ar putea apărea. În acest sens, ceremoniile reprezintă „gura de oxigen” care menține afacerea pe linia de plutire –  aici sunt organizate zile de naștere, conferințe, ședințe foto etc.

Despre inspirație

  Elvira, la cei 39 de ani ai săi, este o fire dornică să descopere mereu ceva nou, să încerce dar și să creeze:
“Sunt o fire artistică. Sunt curioasă să testez tot ce mi se pare interesant, deosebit. Principiul meu este: dacă vrei să-ți reușească ceva, fă ceea ce îți place, pentru că niciodată nu vei reuși să faci ceea ce nu-ți place. Mă inspiră frumosul care mă înconjoară: copacii, florile, cerul. Mama mi-a insuflat din copilărie dragostea față de frumos – găteam împreună de la 6 ani. M-a învățat să cos, să împletesc. Am constatat că lucrurile care se obțin greu, mă motivează. Visul meu a fost să devin designer. Orice vis devine realitate în măsura în care crezi în el. Acum creez inclusiv elemente de decor, amenajez săli de nuntă, fac torturi la comandă. Cred că fiecare om e talentat, doar că trebuie să se descopere, dar să țină cont și de faptul că talentul constituie doar un 1%, restul fiind muncă, disciplină, dezvoltare personală, ordine în gânduri… Când faci ceva, nu trebuie să te gândești la bani. Banii vin și pleacă. Trebuie să simți satisfacția lucrului bine făcut. Asta numesc eu succes”,  a conchis Elvira Advahov.

  Localul soților Advahov a devenit unul foarte popular la Cahul, clienții fiind atrași de originalitatea lui, de meniul pe gustul fiecăruia și de calitatea deservirii. 

Toți clienții se simt la cafenea ca acasă, FOTO: Arhiva personală

Impresiile clienților:

  “O locație proaspăt descoperită de mine la Cahul. Mi-a plăcut designul de interior. E o mică bijuterie printre cafenelele din oraș. Cel mai mult mi-au plăcut florile vii. Sunt bine îngrijite, de o prospețime deosebită, bine asortate și încadrate cu gust în peisajul general”. 

  “Super local! Elegant. Mâncare gustoasă (și ieftină!), ambianță plăcută și intimă, cu decorațiuni deosebite. Voi reveni cu plăcere”.

  “Unicul local din Cahul unde deservirea e la un nivel foarte înalt, atmosfera plăcută, iar bucătăria deosebită”.

Sorina REMENTOVA