Cetățeni prezenți la mitingul de comemorare

Deportările: drama basarabenilor care nu poate, nu trebuie să fie uitată

  Împlinirea a 68 de ani de la cel mai mare val de deportări din Basarabia a fost comemorată de către cetățenii raionului Cimișlia, alături de victimele și urmașii celor care au fost considerați drept dușmani ai poporului.

 Președinta Asociației Istorice „Ștefan cel Mare și Sfânt”, Anastasia Balmuș, a evidențiat faptul că, în pofida numărului mare de deportați din raionul Cimișlia, la evenimentele care comemorerază acele momente tragice sunt prezenți foarte puțini urmași ai celor care și-au pierdut un sfert din viață pe meleagurile aspre ale Kazahstanului și Siberiei, fapt care contribuie la ștergerea unei file tragice a neamului nostru. 

Cetățeni prezenți la mitingul de comemorare
Cetățeni prezenți la mitingul de comemorare

  Maria Tașcă, profesoară de istorie din localitate, a ținut să menționeze faptul că majoritatea rudelor acesteia au fost deportate.

  „A fost deportat bunelulu meu, care timp de cinci ani a scos cărbune în regiunea Aktiubinsk. A fost deportată și sora bunicii mele, care, după ce s-a întors bolnavă pe meleagurile natale, a fost nevoită să trăiască la fel ca un pustnic, la o margine de localitate. Din cauza că ni se interzicea să vorbim cu ea, de multe ori am întrebat părinții de ce se poartă lumea așa cu ea. Ei ne răspundeau că ea a fost ridicată, un cuvânt care nici nu înțelegeam ce înseamnă, deoarece nimeni nu spunea ce înseamnă aceasta”.

  Conform datelor oficiale, cele 11.293 de familii deportate reprezentau 35.796 de persoane, dintre care 9.864 erau bărbați, 14.033 erau femei și 11.889 erau copii. 7620 de familii au fost considerate chiaburi, iar celelalte acuzate de colaborare cu fasciștii, de apartenență la partidele burgheze românești sau la secte religioase ilegale. Sursele neoficiale afirmă, însă, că aceste cifre nu reflectă întreaga proporție a dramei românilor basarabeni, deoarece numărul victimelor deportărilor a fost calculat pornind de la trei membri ai familiilor. Se știe, însă, că au fost ridicate familii cu 7-8 și chiar 14 copii.

  Gheorghe Popușoi era copil când a fost deportat în Siberia, împreună cu părinții și frații săi. Cei șapte ani petrecuți în Siberia l-au lipsit de copilărie, fiind nevoit să înfrunte multe greutăți.

„După ce am ajuns într-un sat din Siberia, am fost trimis la școală, în clasa întâi. Mi-a fost foarte greu, pentru că se vorbea numai rusește, iar eu nu înțelegeam nimic. Părinții erau de dimineață până seara la lucru, nu mai aveam timp să discutăm între noi. Astfel mi-am petrecut toată copilăria”, spune cu regret bărbatul.

Operațiunea IUG (Sud), care presupunea deportări masive ale populației din Basarabia, a început în noapte de 5 spre 6 iulie, la ora 2:00, și a durat până la ora 20:00 a zilei de 7 iulie.

  În luarea sa de cuvânt, istoricul Ion Tașcă a menționat că populația din Republica Moldova nu a învățat încă lecția dată de istorie.

„Ceea ce a reușit puterea sovietică prin supunere, deportări, execuții și foamete, este crearea unui homo sovieticus, care este lipsit de ființă națională. Noi trebuie odată și odată să ștergem pata aceasta de rușine de pe obrazul națiunii noastre, fie ei români, bulgari, ucraineni sau alte etnii. Noi astăzi trebuie să spunem adevărul așa cum este. Da, el nu ne place, este incomod, dar trebuie, odată și odată, de spus lucrurilor pe nume, de spus adevărul. Nouă ne este rușine să cerem Rusiei despăgubiri pentru toate ororile pe care le-au comis. În satul meu, au fost deportate peste 330 de familii, ceea ce reprezintă jumătate din numărul de familii deportate din întreg raionul Hâncești. Noi avem dreptul să uităm aceste tragedii? Nu, nu avem dreptul”.

  În urma deportărilor, așteptările autorităților sovietice au fost depășite considerabil. Astfel, în perioada iulie-noiembrie a anului 1949, numărul gospodăriilor care au devenit parte a colhozurilor s-a majorat de la 32% la 80%.

  În raionul Cimișlia există patru monumente înălțate în  memoria victimelor regimului stalinist și ale deportărilor.

Daniel Aramă