dunării, dunăre, giurgiulești, festival

Ziua Dunării la cea de a patra ediție, la Giurgiulești

  La 29 iunie, satul Giurgiulești din raionul Cahul a îmbrăcat straie de sărbătoare, pentru a aduce un omagiu Dunării. Manifestările dedicate acestei zile se desfășoară în toate cele 14 state riverane Dunării, pentru a marca dorința acestor țări de a adopta măsuri și strategii comune pentru protejarea fluviului european în fața unor amenințări diverse, precum fenomenele extreme (secetă sau inundații) sau poluarea accidentală. 

dunării, dunăre, giurgiulești, festival
Secvență de la eveniment, foto: Gazeta de Sud

  În cuvântarea de salut, Tatiana Gălățeanu, primarul satului Giurgulești, le-a urat bun venit oaspeților la poarta țării.

  „Cu toate că aici, la Giurgiulești, nu avem decât o mică parte de Dunăre, importanța existenței acesteia pe teritoriul nostru este una deosebită. Dunărea pentru noi înseamnă noi oportunități, locuri de muncă, deschidere pentru investitori și o speranță pentru întreg raionul”, a punctat Tatana Gălățeanu.

  Și Ion Stratulat, viceministru al Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, a participat la eveniment și a precizat, în discursul de salut, importanța evenimentului și beneficiile pentru țară și cetățeni.

  „Această porțiune a fluviului oferă țării noastre și altor 13 state noi oportunități de dezvoltare, fiind parte a macroregiunii – Bazinul Dunării. Trebuie să ne unim eforturile pentru a realiza strategii comune de protejare a fluviului. În acest sens, la Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor avem în derulare proiectul „Dunărea unește”, ce promovează avantajele Strategiei UE pentru Regiunea Dunării (SUERD) și prezintă oportunitățile utilizării fondurilor europene prin Programele transfrontaliere”, a subliniat Ion Stratulat în debutul evenimentului.

  De asemenea, oficialul a mulțumit organizatorilor pentru posibilitatea de a arăta cetățenilor noștri beneficiile cooperării transfrontaliere, precizând că festivalul a fost organizat cu suportul Agenției Austriece de Dezvoltare (ADA) și are drept obiective conştientizarea şi participarea populaţiei la eforturile comune de protejare a întregului bazin dunărean, al doilea mare fluviu al Europei.

  Totodată, viceministrul a vorbit despre obiectivele și avantajele SUERD, precum și despre priorităților în Programele transfrontaliere, menționând posibilitatea atragerii investițiilor europene.

Valurile Dunării nu înseamnă doar celebrul vals

  La eveniment, pe lângă persoane publice din Republica Moldova, a fost prezent și primarul comunei Slobozia Conache din județul Galați, Emil Dragomir. Astfel, pe lângă sărbătoarea Dunării, a fost parafat un acord de colaborare între cele două localități, pentru a merge împreună pe fonduri europene de coeziune pentru viitoarele proiecte din domeniul infrastructurii, agriculturii și altele.

  În cadrul evenimentului, cei prezenți au participat la o expoziție de obiecte realizate de meșteri populari, la un concurs de desen, precum și au asistat la un program artistic și de divertisment.

  La Giurgiulești, Ziua Dunării este consemnată al patrulea an consecutiv. Evenimentul se desfășoară în cadrul proiectului „Dunărea Unește”. Fiindcă Valurile Dunării nu înseamnă doar celebrul vals, înseamnă însăși viața noastră, natura, biosfera, zone de paradis.

  Marian Căpraru, managerul proiectului „Dunărea Unește”, a relevat: „Proiectul are o perioadă de implementare de trei ani, a fost elaborat de către Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, împreună cu Cancelaria de Stat. Acesta are două componente principale, și anume: promovarea strategiei europene în regiunea Dunării și promovarea programelor transfrontaliere în Republica Moldova”.

 Proiectul „Dunărea Unește” este finanțat de Agenția Austriacă pentru Dezvoltare.

  Marcarea Zilei Internaționale a Dunării a început după semnarea, în 1994, a Convenției privind cooperarea pentru protecția și utilizarea durabilă a fluviului de către Comisia Internațională pentru Protecția Dunării (ICPDR). Documentul, semnat la 29 iunie 1994, la Sofia, asigură cooperarea dintre guverne, organizații nonguvernamentale, instituții de cercetare și industrie, această dată fiind consemnată la nivel internațional, la propunerea țărilor dunărene și sub auspiciile Comisiei Internaționale pentru Protecția Dunării.

  La 29 iunie 1994, statele situate în Bazinul Dunării (Austria, Bulgaria, Croația,  Cehia, Germania, Ungaria, Republica Moldova, România, Slovacia, Slovenia și Ucraina), precum și Comisia Europeană, au semnat acest important document, aducând în atenția opiniei publice necesitatea protejării Dunării. Ulterior, Convenția a fost semnată de către Bosnia și Herțegovina, precum și de Serbia și Muntenegru.

Sorina REMENTOVA