tinere, flori, serbare, sărbătoare, livrare

Persoana care livrează flori și emoții

   Mihaela Vodă este o altă femeie care a reușit să-și pună pe roate o mică afacere în orașul Cahul. Este o tânără activă care se implică în viața socială a orașului, în diverse proiecte pentru tineri, instruiri etc.

  În plus, și-a propus să-și dezvolte o mică afacere. Ideea i-a venit încă în anii studenției, când trebuia să facă un plan de afaceri: „Știam că la Chișinău există acest serviciu – de  livrare a florilor. Am folosit această idee în planul meu de afaceri. Un cunoscut antreprenor de la noi mi-a spus că, la Cahul, o asemenea afacere este sortită eșecului. Și m-am oprit”, ne-a spus Mihaela Vodă.

 întreprinzătoare, flori, livrare, cahul, tânără, femeie
Mihaela Vodă

  „Doi ani mai târziu, aveam să fac teza de master, așa că am revenit la aceeași idee de afaceri. Am cunoscut, la o conferință, un om de afaceri din România. Pe atunci lucram consilier într-un proiect și deseori îi ceream sfatul. El m-a încurajat, mi-a insuflat încredere și, inclusiv din respect pentru el, de teamă să nu-l dezamăgesc, am făcut ca lucrurile să meargă”, își amintește Mihaela.  

  Potrivit ei, serviciul de livrare este util mai ales pentru persoanele din străinătate care, aflându-se în imposibilitate de a fi alături de cei dragi la sărbători, le expediază, prin intermediul nostru, „un buchet frumos de flori și un gând bun”: „Contează gestul. De fapt, livrăm nu doar flori, ci și buchețele din fructe delicioase, torturi făcute la comandă, felicitări scrise de mână – anume scrisul de mână face ca felicitarea să aibă un impact emoțional mai puternic. Pentru mine, această activitate e un fel de relaxare. După fiecare întâlnire cu clienții, mă încarc cu energie și emoții pozitive”, a mai spus Mihaela Vodă.  

tinere, flori, serbare, sărbătoare, livrare
Mihaela livrează personal florile, FOTO: Arhiva personală.

  Potrivit Nataliei Culev, specialist din cadrul Primăriei Cahul, municipiul Cahul are un potențial socio-economic dezvoltat cu o poziție geografică favorabilă. În municipiu activează aproximativ 3600 de agenți economici, dintre care 60 la sută activează în domeniul comerțului. În ultimii trei ani s-a observat o creștere și diversificare în domeniul serviciilor, în special datorită implicării tinerilor antreprenori. Datorită proiectelor, mai mulți tineri au fost instruiți în domeniul antreprenoriatului. Au fost ajutați să facă primii pași în afaceri, fiind susținuți inclusiv cu credite nerambursabile. “80 la sută dintre tinerii care au inițiat afaceri au reușit să se mențină pe piață și chiar să le dezvolte. Ar fi foarte bine dacă autoritățile locale ar avea resurse pentru a susține tinerii antreprenori. Aceasta ar spori încrederea tinerilor în sine, dar și față de autorități”, consideră Natalia Culev.

Sorina REMENTOVA