grădiniță, copii, pici

Părinții se plâng premierului pe vacanțele din grădinițe

  Asociația Obștească „Părinții Solidari” a adresat o scrisoare deschisă premierului în legătură cu închiderea grădinițelor pe perioada de vară pe termene de la 30 până la 90 zile, în multe cazuri – contrar voinței părinților. În scrisoare sunt menționate mai multe probleme legate de această practică, inclusiv este invocată dezinformarea și manipularea părinților cu argumente false, precum că ar exista prevederi legislative și închiderea grădinițelor este deja decisă și nu poate fi influențată de nimeni. 

„Ne adresăm cu această scrisoare deschisă fiindcă nu mai vedem soluții. Se pare că în țara noastră cetățenii, în special copiii, nu mai contează, iar încălcarea prevederilor legale și a drepturilor cetățenești de către orice funcționar public deja este o practică înrădăcinată și pe larg răspândită”, se spune în scrisoare.  

grădiniță, copii,
Imagine simbol, foto: Gazeta de Sud

 Părinții se plâng că, deși pe perioada vacanței se acordă locuri în alte grădinițe, acestea sunt amplasate la distanță considerabilă de casă și în aceste condiții alternativele respective sunt inacceptabile pentru părinți. De asemenea, părinții invocă și cazuri în care copiii sunt forțași să meargă în două și trei grădinițe, câte două săptămâni în fiecare. Totodată se suprapun perioadele de închidere a grădinițelor aflate în același cartier, pentru a argumenta lipsa alternativelor de distribuire în vecinătate.

  „Menționăm că la momentul actual legislația Republicii Moldova nu prevede vacanțe în instituțiile de educație timpurie, fapt aflat în deplină concordanță și cu prevederile Codului Muncii, dar și cu realitățile economice a țării noastre, fapt ce permitea părinților să meargă liniștit la locul de muncă și să poată munci productiv și eficient”, se menționează în scrisoarea adresată premierului.

  Potrivit Asociației, în pofida faptului că părinții și-au expus dezacordul privind vacanța de 42 de zile pentru instituțiile preșcolare prin lansarea și semnarea unei petiții online (cu peste 3000 de semnături), dar și a faptului că Regulamentul inițiat din 2015, care prevede introducerea vacanței respective, nu a fost publicat în Monitorul Oficial, autoritățile au sistat activitatea mai multor grădinițe, „copiii fiind la propriu alungați din instituțiile preșcolare, la fel cum ai alunga din casă un oaspete nepoftit”. Părinții solicită premierului implicare maximă și identificarea soluțiilor urgente vizavi de situația pe care o expun.