drum,

Gazeta de Sud continuă campania de informare despre infrastructura rutieră

  Se apropie de sfârşit implementarea, de către Asociaţia Presei Independente (API) din Republica Moldova, a unui  proiect cu genericul „Cere socoteală pentru banii publici”, care a fost lansat  în toamna anului trecut şi care prevede monitorizarea, de către cinci publicaţii-membre ale API, a utilizării mijloacelor financiare bugetare pentru dezvoltarea infrastructurii rutiere.

 Ce am făcut până acum?

     Alături de ziarul naţional „Jurnal de Chişinău”, de săptămânalele regionale „Cuvântul” din Rezina, „Observatorul de Nord” din Soroca şi „”Unghiul” din Ungheni”, în proiectul nominalizat este implicată şi „Gazeta de Sud”.

  Până în timpul de faţă am organizat, pe tema în cauză, dezbateri publice, consultări ale populaţie şi o campanie de informare. Ultima, spre exemplu, a fost consacrată necesităţii de prevenire a accidentelor rutiere în rândurile copiilor prin instalarea, în nemijlocita apropiere a instituţiilor educaţionale, a semnelor rutiere corespunzătoare şi prin amenajarea, conform Regulamentului circulaţiei rutiere, a trecerilor de pietoni în preajma şcolilor şi grădiniţelor de copii. În acest scop am avut trei întâlniri cu cititorii în comuna Porumbrei, în satul Gura Galbenei şi în oraşul Cimişlia, am purtat discuţii cu primarii localităţilor din raionul Cimişlia. reparatie drumuri,rutier, infrastructură, drumar, reparație

  De asemenea,  am publicat, în fiecare lună, câte cel puţin două materiale despre dezvoltarea infrastructurii rutiere pe teritoriul raionului Cimişlia.

 A doua campanie de informare

  În conformitate cu planul de acţiuni privind realizarea proiectului în cauză, redacţia noastră va desfăşura, pe parcursul lunii curente, a doua campanie de informare. Ea va fi consacrată monitorizării cheltuirii de către autorităţile publice locale din raionul Cimişlia a banilor alocaţi din fondul rutier pentru întreţinerea drumurilor aflate în gestiunea acestora.

  Am început activitatea cu elaborarea şi publicarea în ziarul de astăzi şi pe site a două infografice:

  unul—despre mijloacele băneşti alocate din Fondul Rutier  celor 23 de primării din raionul Cimişlia, pentru întreţinerea drumurilor proprii;

  altul—despre suma de bani alocată din fondul rutier  Consiliului Raional Cimişlia în scopul menţinerii în ordine a arterelor auto de importanţă raională.

  În fiecare săptămână din perioada 10 iulie-4 august curent, ne vom deplasa în diferite localităţi ale raionului Cimişlia pentru a realiza  reportaje video, audio şi scrise despre organizarea licitaţiilor privind utilizarea finanţelor alocate pentru infrastructura rutieră, despre efectuarea lucrărilor de întreţinere a drumurilor, inclusiv calitatea acestora, despre problemele apărute etc. Toate aceste materiale vor fi plasate, cu regularitate, pe pagina web a ziarului nostru şi vor fi publicate în varianta tipărită a „Gazetei de Sud”. 

grafic, drumuri, bani, lei, raionul Cimișlia
Grafic, repartizarea mijloacelor bănești pentru reparația drumurilor în raion

  La finalul  celei de-a doua campanii de informare vom organiza o masă rotundă, filmată şi difuzată pe pagina noastră web, cu participarea expertului în domeniul dat, Veacesla Negruţa, ex-ministru al Finanţelor, a primarilor, a specialiştilor Direcţiei dezvlotare teritorială a Consiliului Raional Cimişlia, a conducătorilor Societăţii pe acţiuni „Drumuri Cimişlia”, altor persoane interesate de subiectul în cauză, unde vom  face bilanţul muncii depuse pe parcursul întregii perioade de implementare a proiectului „Cere socoteală pentru banii publici”.

 

                                               Ion CIUMEICĂ

Cere socoteală pentru banii publici, lupă, bani, lei

   Această rubrică este realizată cu suportul financiar al Ambasadei Finlandei la București. Responsabilitatea pentru conținutul materialelor publicate aparține autorului și nu reflectă neapărat poziția Ambasadei.

Ambasada Finlandei