Monumentul consacrat victimelor represiunilor staliniste din Cimișlia, a fost vandalizat

  Într-o postare de pe  o rețea de socializare, președinta Asociaţiei obşteşti „Societatea istorică „Ştefan cel Mare şi Sfânt”, Anastasia Balmuș anunță că în noaptea dinspre 5 spre 6 iulie a fost furată o piuliță de granit din partea dreaptă a monumentului, aflată la o înălțime de 2,5 metri. De asemenea, în această noapte au dispărut o bună parte din florile care au fost depuse ieri, în memoria victimelor deportărilor.

  Monumentul consacrat victimelor represiunilor stalinist-comuniste din Cimișlia, reprezintă o menghină cu fețe strânse în ea, simbolizând limitarea libertății basarabenilor represați. 

Declarația doamnei Anastasia Balmuș, sursa: Anastasia Balmuș/Facebook
Declarația doamnei Anastasia Balmuș, sursa: Anastasia Balmuș/Facebook

  Anterior, în anul 2013, au dispărut cifrele „1940, 1949”, care erau confecționate din bronz.

  „Probabil, un mizerabil „sărac” le-a predat la fier uzat pentru a putea cumpăra o sticlă de bere” – menționează doamna Balmuș.
 Timp de patru ani, asociația nu dispunea de surse financiare pentru a le confecționa din același metal și a instalat recent cifrele fabricate din metal.

 Totodată, doamna Balmuș a menționat că membrii unui partid politic au declarat anterior că acest monument este înălțat în cinstea „exploatatorilor”, menționând că acesta ar trebui demolat. 

Astfel, urmează a fi depusă o cerere la Inspectoratul de Poliție Cimișlia, pentru a elucida cazul.