Expoziție de pictură, vernisată la muzeul din Cimișlia

  Zilele acestea, Muzeul de istorie, etnografie şi artă din oraşul Cimişlia este gazda expoziției personale a pictoriței Victoria Rocaciuc, artistă plastică, autoare a peste 80 de lucrări științifice, șefă a sectorului „Arte Plastice” din cadrul Academiei de Științe a Moldovei.

  Peste 30 de picturi realizate în stiluri diferite de-a lungul perioadei de creație sunt expuse spre atenția cimișlienilor și a oaspeților raionului. 

Expoziția de pictură, vernisată la muzeul din Cimișlia, foto Ion Jalbă
Expoziția de pictură, vernisată la muzeul din Cimișlia, foto Ion Jalbă

 Diversitatea de culori și forme pe pânzele pictoriței reflectă dispoziția și impresiile sale când le executa. Datorită spiritului inovativ de permanentă căutare a eului său în pictură, fiecare lucrare a sa ascunde și o taină, un înțeles filosofic al lucrurilor care ne înconjoară.

„Pictura abstractă îți permite să dezvolți linia coloristică, pictura din natură permite să dezvolți capacitățile de a desena și lucra foarte aproape de model. Combinarea acestor lucruri stau la baza creației”, a menționat Victoria Rocaciuc.

  Una din pasiunile Victoriei Rocaciuc sunt portretele. Printre ele pot fi regăsite portretul bunicului său, ale unor colegi de breaslă și al maestrului Eugen Doga.

  Drept dovadă că este o portretistă talentată, a fost și executarea ad-hoc a portretului directorului muzeului, Alexandru Bulat. În câteva ore, portretul a fost executat și oferit colegului.

Victoria Rocaciuc a vizitat anterior orașul Cimișlia, în cadrul unui atelier de creație în anul 2004. Atunci a realizat și a dăruit galeriei din localitate două tablouri. În expoziția actuală, care va fi deschisă publicului timp de o lună, se află și un tablou cu biserica pictată din orașul Cimișlia.

Mai multe fotografii, vezi aici:

Daniel ARAMĂ

Foto 1.