training, discuții, dezbateri, cursuri, discuții

Cât trăiești, înveți: tinerii de azi, oameni de afaceri de mâine

   La Cimișlia s-a dat start cursului de instruire „Managementul și Planificarea Afacerii”, dedicat tinerilor cu vârstele cuprinse între 18 și 35 de ani. 

  În cadrul lecțiilor desfășurate în perioada 26 iunie – 7 iulie, în incinta Incubatorului de Afaceri din Cimișlia (IACM), tinerii învață cum să-și dezvolte abilitățile antreprenoriale, să lanseze și să extindă afaceri în zonele rurale în diverse domenii, cum ar fi agricultură, prestării servicii, prelucrarea pieilor și multe altele.

  Prima zi a cursului s-a arătat a fi puțin mai dificilă pentru tineri. Aceasta se datorează faptului că ei au studiat și aflat multe nuanțe ale contabilității precum și ale legislației în domeniu. 

training, discuții, dezbateri, cursuri, discuții
Elena Crupovnițchi le arată tinerilor cum se impozitează veniturile

  Elena Crupovnițchi, lector universitar și contabil cu experiență, i-a familiarizat pe  tineri cu ceea ce ține de calcule și gestionarea mijloacelor financiare. Astfel, tinerii au aflat care este diferența dintre răspunderea fiscală a unei întreprinderi individuale sau gospodării țărănești și a societăților cu răspundere limitată sau a unei societăți pe acțiuni, care sunt veniturile impozabile și neimpozabile, precum și multe alte aspecte ale contabilității. 

  La finalul cursului, participanții vor avea posibilitatea să acceseze mijloace financiare pentru implementarea planului de afaceri elaborat la curs. Aceștia vor putea beneficia de suport financiar în valoare de până la  300.000 de lei pentru o perioadă de până la cinci ani, iar 40% din sumă reprezintă un grant nerambursabil. Beneficiarii grantului pot accede mijloacele financiare pentru procurarea de utilaje şi echipamente, având statut de persoană juridică.

  Instruirile tinerilor au loc în cadrul Programului Național de Abilitare Economică a Tinerilor (PNAET) și are drept scop finanţarea proiectelor investiţionale rurale prin acordarea de împrumuturi comerciale rambursabile, cu porţiune de grant.

  Astfel, prioritate se acordă beneficiarilor ale căror proiecte vor dezvolta activităţi de producere în sectorul rural, vor presta servicii şi vor contribui la sporirea exporturilor şi/sau la substituirea importurilor. 

tineri, discuții, training
Tinerii studiază aspectele specifice ale contabilității

  Timp de 10 zile, tinerii iau cunoștință de modul în care trebuie să-și înregistreze și planifice afacerile, precum și aspecte ale marketingului și vânzărilor prin prisma legislației naționale.

  În cadrul proiectului, întreprinderile nou-înregistrate, precum și cele gestionate de femei antreprenoare, beneficiază de o garanție de până la 700.000 de lei pentru o perioadă de 36 și, respectiv, 60 de luni, iar întreprinderile gestionate de tineri întreprinzători vor putea beneficia de garanție de până la 500.000 de lei pentru o perioadă de până la 60 de luni.

  Pentru a fi finanţate în cadrul programului, se vor accepta cheltuielile beneficiarilor cu proprietate privată, efectuate pentru procurarea de echipamente și utilaje pentru dezvoltarea domeniilor de producere şi agricultură, inclusiv 20% mijloace circulante.

  Program Național de Abilitare Economică a Tinerilor este implementat de către Organizația pentru Dezvoltarea Întreprinderilor Mici și Mijlocii în perioada 26 iunie – 7 iulie. 

Daniel ARAMĂ