micul business, magazin, cahul, întreprinzător, alimentară.

Micul business, Peștii mici care nu se lasă înghițiți de rechinii mari

   Cahul. Centrul orașului. Magazine alimentare la fiecare pas. Într-un colț de stradă se înalță un ditamai „Market”, iar alături – o mică piață de legume. Într-un colț, abia vizibil, un mic magazin alimentar. Aproape înghițit de rechinii mari, acesta rezistă totuși pe piață. Proprietara, Mariana Ovcelupov, e o femeie tânără, dar cu multă experiență în domeniul micului business.

  S-a lansat în afaceri prin anii ’90, fiind încurajată de frații mai mari care doreau ca ea să rămână în orașul natal. A început cu un butic unde vindea produse alimentare. „Am întâmpinat multe piedici, mai ales din partea autorităților. Am încercat să le înfrunt și să mă mențin, dar, în cele din urmă, birocrația m-a răpus. Mi-am încercat iarăși norocul în 2016”, povestește Mariana Ovcelupov. 

micul business, magazin, cahul, întreprinzător, alimentară.
Mariana Ovcelupov a descoperit câteva secrete pentru a rezista, FOTO: Sorina Rementova

  De data aceasta a pornit la drum cu mai mare precauție. „E foarte greu să reziști pe piață când instituțiile statului îți pun bețe-n roate. A fost nevoie să fac chiar și studii în domeniul contabilității ca să pot dirija corect și rațional afacerea. Trebuie să știi să te descurci în orice situație, altfel nu reziști”, susține femeia de afaceri.

  Dacă barierele birocratice le-a putut depăși, market-urile, apărute ca ciupercile după ploaie, concurența, îi amenință din nou afacerea. A descoperit câteva secrete pe care le aplică pentru a rezista. Nici vorbă de ocolirea legii: „În magazinul nostru e curat, angajații sunt amabili, binevoitori și dau dovadă de bun simț în relația cu clienții. Marfa este mereu proaspătă. Sunt lucruri foarte importante pentru a câștiga și menține încrederea cumpărătorilor. Avem clienți care cumpără exclusiv de la noi”, ne-a spus proprietara magazinului.

Sorina Rementova