seminar, conferință, silvia strelciuc, dezbateri, discuții, trainig

Monitorizarea politicilor APL-urilor va fi intensificată

  Implicarea societății civile în procesul decizional la nivel local a fost discutată la Cimișlia în cadrul unei mese rotunde, organizată de către Asociația Europeană pentru Democrație Locală. La eveniment au participat reprezentanți ai mai multor organizații și asociații obștești din țară, precum și ai autorităților publice locale.

   Invitații speciali au fost Octavii Ivanov, consultant pentru dezvoltare locală al Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM), Liubomir Chiriac, vicedirector al IDIS „Viitorul”, Alexandru Osadci, membru al consiliului de conducere ALDA, și Ilvia Strelciuc, directoarea centrului CONTACT din Cahul.

   În cadrul discuției, a fost abordat și subiectul  importanței prezenței organizațiilor obștești în societate, dar și rezultatele unui studiu care reflectă situația în care se află aceste organizații.

    Octavii Ivanov, ex-primar al satului Criva, Briceni, a vorbit despre experiența sa la capitolul conlucrare cu societatea civilă și beneficiile aduse comunității.

   Natalia Răileanu, președinta asociației obștești „Pro Cimișlia”, a relatat despre experiența activării unui centru raional al tinerilor. De asemenea, dânsa a venit cu propunerea de a fi creat un organ obștesc pe lângă primărie, care să se implice activ în soluționarea problemelor comunității și să pună presiune în luarea deciziilor autorităților locale.

Despre activitățile și succesele asociației „Baștina”, din comuna Selemet, a vorbit Elena Moraru:                    

   „Timp de două luni de zile, am reușit să adunăm peste 400.000 de lei, grație emigranților originari din localitate. Am realizat un proiect de suflet, a fost instalat gard nou la cimitirul vechi din localitate, precum și porți noi la cimitirul actual”, a menționat Elena Moraru.  

   Primarul orașului Cimișlia, Gheorghe Răileanu, a remarcat faptul că în prezent societatea se confruntă cu probleme grave. „Perioada sovietică a influențat foarte mult cultura poporului nostru, când toți trebuiau să asculte de șefi, iar acum culegem roadele acestei politici, toți parcă se tem să facă ceva”.

  La finalul întrunirii, Silvia Strelciuc a relatat despre activitățile și problemele în cadrul comunității din orașul Cahul.

  „Inițial, aveam o stradă de acces în cartier care era practic impracticabilă. A fost creat un grup de inițiativă format din cetățeni. Am mers de foarte multe ori la primarul orașului, însă acesta nu dorea nici să audă de problema noastră. Mai multe calcule și consultări cu specialiști în domeniul construcțiilor ne-au ajutat să identificăm suma aproximativă necesară și să facem un plan pentru reparația străzii cu pricina. După numeroase încercări și certuri, totuși, au fost auzite solicitările noastre și strada a fost reparată”. 

seminar, conferință, silvia strelciuc, dezbateri, discuții, trainig

 Silvia Strelciuc își împărtășește experiența

  Consultarea societății civile de către APL poate contribui la creșterea calității proiectelor elaborate și la o implementare eficientă, care, fiind susținută de societate, reduce cheltuielile suportate de buget. O altă latură benefică pentru autorități și populație este elaborarea mai bună a politicilor locale, precum și un sprijin reciproc în implementare. 

  În urma acestei întruniri, reprezentanții organizațiilor obștești și ai societății civile au convenit să colaboreze mai intens și să se implice în elaborarea politicilor și în luarea deciziilor autorităților locale.                                                                                                                                                                                                                                                                           

Daniel ARAMĂ