bătaie, maltratare, poliție, proteste violente, protest, polițist, arest

Despăgubit cu 1000 de lei, după ce a fost torturat de trei polițiști

  După ce a fost torturat de către oamenii legii, în anul 2010, a fost despăgubit cu 1000 de lei peste șapte ani. Judecătoria din orașul Cahul a pronunțat sentința într-un dosar privind tortura și depășirea atribuțiilor de serviciu, în care trei polițiști au fost condamnați la 3 ani și 6 luni de închisoare cu suspendare și privarea dreptului de a ocupa funcții de răspundere pe un termen de șapte ani.  

bătaie, maltratare, poliție, proteste violente, protest, polițist, arest
Imagine simbol, sursa: report.md

  La data de 21 aprilie 2010, victima se afla la o cafenea din satul Balabanu, raionul Taraclia, când a fost somat să se deplaseze cu trei angajaţi ai MAI la spitalul raional, pentru testarea medicală a stării de ebrietate.

 După ce bărbatul (N.S.) a refuzat să-i însoțească pe oamenii legii, din motiv că nu se afla la volanul mijlocului de transport, asupra acestuia a fost aplicată forța, fără a i se întocmi vreun act procesual. Ulterior, bărbatul a fost transportat cu forța la Comisariatul de poliție Taraclia și încătușat la mâini și picioare, în pofida faptului că acesta are grad sever de dizabilitate, având proteză la piciorul stâng.

  Ulterior, timp de trei ore, lui N.S. i-au fost aplicate multiple lovituri cu mâinile, picioarele și cu bastonul. După aceasta, bărbatul a fost transportat la Spitalul raional pentru testare medicală a gradului de alcoolemie și, contrar voinței sale, i-au fost prelevate mostre de sânge. În asemenea situații, dacă persoana refuză expertiza medicală pentru stabilirea gradului de alcoolemie, angajații poliției sunt obligați să întocmească un proces-verbal în care să relateze circumstanțele refuzului.

  În acest sens, asociația Promo-LEX este îngrijorată și consideră că infracțiunile de tortură sunt în continuare examinate ineficient de organele de drept din Republica Moldova, termenele de examinare fiind excesiv de mari, iar torționarii primesc pedepse minime.

  De menționat este faptul că dosarul penal deschis pe numele celor trei polițiști a fost examinat timp de cinci ani la faza de urmărire penală și alți doi ani, la faza de examinare judiciară.

Daniel ARAMĂ