comunism, polonia, monumente, sovietic, lege, demolare monumente,

Monumentele sovietice vor fi demolate în Polonia

  Camera inferioară a parlamentului Poloniei (Seimul) a votat joi în favoarea amendamentelor la Legea privind interzicerea propagandei comuniste sau a oricărei alte orânduiri totalitare prin denumiri de clădiri și monumente. Documentul presupune demolarea monumentelor din epoca sovietică, inclusiv a memorialelor dedicate Armatei Roșii, scrie agerpres.ro.

„Proiectul de lege a fost adoptat”, a confirmat serviciul de presă al Seimului pentru corespondentul agenției de presă ruse.

  Majoritatea parlamentarilor polonezi s-au pronunțat în prima și a doua lectură pentru adoptarea amendamentelor: în total, au votat 408 de deputați, dintre care 7 s-au opus și 15 s-au abținut.  

comunism, polonia, monumente, sovietic, lege, demolare monumente,
Imagine simbol, sursa: ziarelive.ro

   În noua variantă a legii se subliniază că monumentele și alte asemenea construcții „nu pot aduce prinos de recunoștință persoanelor, organizațiilor, evenimentelor sau datelor ce simbolizează comunismul sau alt regim totalitar”. Printre astfel de memoriale nu sunt incluse monumentele amplasate în cimitire sau pe teritoriul altor locuri de înhumare, monumente care nu sunt expuse publicului larg sau care sunt expuse în scopuri științifice, sub formă de opere de artă, precum și monumentele incluse în registrul de monumente ale arhitecturii.

   Monumentele care nu se numără printre aceste excepții ar urma să fie demolate în decurs de 12 luni de la intrarea în vigoare a noilor amendamente. Pe teritoriul Poloniei experții au numărat circa 469 de asemenea monumente, dintre care 250 sunt dedicate Armatei Roșii.