Brexit, UE, Marea Britanie, Migranți

Brexit-ul urmează să afecteze migranții aflați în Marea Britanie

   Guvernul britanic urmează să anunțe procesul de înregistrare a aproximativ trei milioane de cetăţeni UE, inclusiv moldoveni, care trăiesc în Marea Britanie, ca un prim pas către reglementarea statutului lor legal post-Brexit, menționează The Guardian. 

Brexit, UE, Marea Britanie, Migranți
Imagine simbol, sursa cdn.ttgtmedia.com

Astfel, miniştrii ar urma să dezvăluie planul prin care vor invi ta toţi cetăţenii UE să se îşi „înregistreze oficial interesul”, pentru a obţine documente care să le permită să locuiască și muncească oficial după 2019, când Marea Britanie ar urma să iasă din blocul european.

  Guvernul britanic speră că acest mecanism le va permite autorităţilor să înţeleagă amploarea cererilor după ce Marea Britanie va ieşi din UE şi că va permite evitarea unui val de cereri în ziua Brexitului.

  Procesul urmează a fi o parte a unei noi scheme create special pentru cetăţenii UE care se află deja în Regatul Unit. Acesta nu va fi legat de procesul actual, controversat, de reşedinţă permanent, care le cere solicitanţilor să depună o cantitate enormă de acte, pentru a demonstra că au dreptul să rămână în ţară.

  Potrivit site-ului news.ro, în prezent nu există nicio obligaţie legală pentru cetăţenii UE că ceară permise de rezidenţă, dar mulţi dintre ei își fac griji, solicitând deja documentul, pe care îl privesc drept singura cale de a-şi dovedi statutul după intrarea în vigoare a Brexit.

  Această schema nouă ar urma să fie parte a unei propuneri mai ample privind drepturile cetăţenilor UE, care ar urma să fie prezentată luni, potrivit secretarului pentru Brexit, David Davis.

  Oferta este descrisă de surse guvernamentale drept „generoasă”, dar orice acord care nu corespunde cu propunerile aduse la masa negocierilor de UE probabil că va fi întâmpinat cu ostilitate de cetăţenii europeni din Regatul Unit şi de cetăţenii britanici din restul ţărilor UE.

  Nicolas Hatton, confondator al grupului de campanie „The 3million”, crede că poziţia neclară a Guvernului privind cetăţenii UE ar putea fi o pârghie de negociere şi subliniază că refuzul Theresei May de a oferi detalii privind poziţia Partidului Conservator a alimentat suspiciunea profundă în rândul cetăţenilor UE.

 

  ONG-ul „The 3million” a atras atenţia anul trecut că, în baza actualului sistem, ar fi nevoie de 47 de ani pentru a procesa cererile cetăţenilor UE de reşedinţă permanentă. Spre deosebire de alte ţări europene, Regatul Unit nu are un sistem de cărţi de identitate şi nici nu le cere cetăţenilor UE să îşi înregistreze prezenţa la sosire.