donator, sânge, donare,

Ziua donatorului de sânge la Cahul

  Anual, la 14 iunie, în Republica Moldova, este consemnată Ziua Internațională a donatorului de sânge. În anul curent, la Cahul, acest eveniment a fost organizat de Centrul Național de Transfuzie a Sângelui, în Parteneriat cu Consiliul Raional și Primăria municipiului Cahul, având ca generic: „Cum poți ajuta? Donează sânge! Donează acum! Donează sistematic!”.

donator, sânge, donare,
Donare de sânge în orașul Cahul

   Astfel, în această zi, în intervalul orelor 8:00-15:00, a avut loc colectarea sângelui voluntar și neremunerat. La acțiunea respectivă au participat activ atât cetățenii de rând, cât și conducătorii unităților administrativ-teritoriale din raion.

  Ghenadie Manole, vicedirector al Centrului de Transfuzie Sud, a menționat că la Cahul au fost deschise două puncte de colectare a sângelui de la donatori, unul mobil și unul staționar.

  „Am planificat pentru această zi să avem în jur de 300 de donatori, care ar ajuta circa 300 de pacienți. Potrivit lui, masa eritrocitară din sânge e valabilă o lună, iar plasma, dacă e congelată, e valabilă timp de trei ani. Totodată, cei care donează sânge au un beneficiu și pentru sănătatea lor, deoarece prin intermediul acestei proceduri, se reînnoiește sângele”, a subliniat Ghenadie Manole.

  Printre donatori s-au numărat și în acest an colaboratorii Direcției Situații Excepționale Cahul, ai Inspectoratului de Poliție Cahul și ofițerii Brigăzii III Infanterie Motorizată „Dacia”, împreună cu soldații.

  „În cadrul Zilei Internaționale a donatorului de sânge, angajații Inspectoratului de Poliție Cahul, împreună cu celelalte structuri de forță și cu cetățenii orașului Cahul, au ieșit la activitatea respectivă, pentru a fi mai aproape de comunitate, de cetățeni, pentru a oferi o șansă celor care au nevoie”, a spus Vitalie Caraman, șeful Direcției resurse umane de la IP Cahul.

  La ieșirea din cortul de colectare, pacienții erau întâmpinați de un echipaj de la urgențe, pentru orice eventualitate, și primeau câte o sacoșă cu produse alimentare.

  „Donez sânge deja al 13-lea an, și mă simt foarte bine și fizic, și sufletește, pentru că știu că fac o faptă bună”, a spus Galina Schițanu.

Sorina REMENTOVA