ONU, ambasadoare, căușeni, causeni

Vizita la Căuşeni a adjunctei secretarului general al  ONU

  Adjuncta secretarului general al Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), Phumzile Mlambo-Ngcuka, directoare executivă a Entității Națiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen și Abilitarea Femeilor (UN WOMEN), a întreprins, duminică, 11 iunie curent, o vizită oficială la Căuşeni. Dânsa a asistat la un eveniment public deosebit – lansarea, în centrul acestui oraş, a obiectului de artă „Pentru un viitor luminos”, ca simbol al unității, egalității și al unei vieți luminoase fără violență față de femei și fete. 

ONU, ambasadoare, căușeni, causeni
FOTO
Phumzile Mlambo-Ngcuka împreună cu un grup de copii din oraşul Căuşeni

  În mesajul său de salut adresat înaltului oaspete, comunică site-ul causeni.md, președintele raionului, Nicolae Gorban, a declarat că în această unitate teritorial-administrativă tot mai multe femei cunosc cum să aplice mai bine măsurile de protecție a drepturilor lor și să ajute la combaterea violenței față de femei și fete, inclusiv în condiţii de casă. Acest fapt este posibil ca urmare a cooperării dintre femeile care au avut de suferit în urma violenței, organizațiile  nonguvernamentale şi instituțiile de protecție din Căușeni. Localnicii au primit un mare suport din partea partenerilor lor, UN WOMEN și Ambasada Suediei în ţara noastră, prin identificarea și multiplicarea practicilor pozitive la nivel de comunitate.

  „Deși Republica Moldova a făcut pași importanți în ajustarea legislației pentru protecția victimelor violenței în familie, pentru promovarea participării femeilor în politică, pentru eradicarea sărăciei extreme și altele, a specificat Nicolae Gorban, mai avem încă multe de realizat. E trist să constatăm că încă persistă un nivel destul de alarmant al cazurilor de violență domestică. Ultimele date statistice indică faptul că șase din zece femei din Moldova au trecut cel puțin o dată în viață prin violență din partea partenerului”.

  În cadrul evenimentului public de lansare a obiectului de artă „Pentru un viitor luminos” s-a specificat că acesta reprezintă simbolul egalității și al unei vieți luminoase fără violență pentru fiecare fată și femeie. Gazdele au mulțumit organizației UN WOMEN pentru razele de lumină pe care le-a adus în orașul  lor  prin oferirea acestui obiect de artă Căușenilor, ceea ce va contribui la  sporirea  responsabilităţii tuturor pentru eliminarea fenomenului social negativ din viața noastră – violența față de femei și fete.

  În septembrie 2009, prin implicarea directă a avocaților organizaţiei neguvernamentale „Centrul de Drept Căușeni”,  instanța de judecată a emis prima în ţara noastră ordonanță de protecție a victimelor violenței în familie, graţie căreia agresorul a fost obligat să părăsească locuința comună.

  În martie 2017, în urma demersului Mişcării ,,Bărbaţii împotriva violenţei şi traficului de fiinţe umane”, în calitate de reprezentant al victimei violenţei în familie,  organele de poliție au emis primul ordin de restricție în privința făptașului.

  Această experiență pozitivă de la Căușeni a fost promovată ulterior pe întreg teritoriul Republicii Moldova.

  „Apreciem cooperarea dintre UN WOMEN şi Congresul Autorităților Locale din Moldova, a subliniat preşedintele raionului Căuşeni, ceea ce va spori numărul de femei în administrația publică locală, dar și va îmbunătăți capacitățile femeilor primare.

  Adresez cuvinte de înaltă apreciere pentru activitatea lor prodigioasă persoanelor responsabile din cadrul UN WOMEN şi personal doamnei Phumzile Mlambo-Ngcuka, le doresc tuturor succese în continuare” , a conchis Nicolae Gorban.

  Printre vorbitori s-au mai numărat primarul oraşului Căuşeni, Grigore Repeşciuc, şi două femei supraviețuitoare ale violenței.

  La eveniment a evoluat Aliona Moon, interpretă de muzică ușoară din Republica Moldova.

                                                                                              Ion CIUMEICĂ