alco, interzis, restricționat, băuturi

Publicitatea alcoolului va fi restricționată

  Publicitatea băuturilor alcoolice urmează a fi restricționată dur de către autorități. Promovarea băuturilor alcoolice în transportul public, cinematografe sau pe internet urmează a fi restricționată, după ce Ministerul Sănătății a venit cu inițiativa de a modifica legea care reglementează publicitatea  alcoolului. În cadrul ședinței Guvernului, modificările au  fost aprobate.

  Astfel, la radio și TV reclamele la alcool urmează a fi difuzate doar între orele 22.00 – 7.00. De asemenea,  produsele alcoolice nu vor mai apărea pe coperțile ziarelor sau a revistelor, iar în mediul online, aceasta va fi permisă doar pe paginile web ale producătorilor. Totodată, promovarea băuturilor alcoolice este interzisă în apropierea sau în incinta instituțiilor de învățământ și medicale. 

alco, interzis, restricționat, băuturi
Imagine simbol, sursa: opiniatimisoarei.ro

 Reclamele cu produse alcoolice vor putea fi, totuși, difuzate sau afișate în timpul evenimentelor naționale sau tradiționale, în magazine specializate, pe teritoriul întreprinderilor producătoare de alcool, pe bilete de călătorie, în interiorul și exteriorul aeronavelor.

  Proiectul mai prevede că, în promovarea produselor alcoolice, nu vor fi admise imaginile și mesajele care sugerează că alcoolul îmbunătățește starea fizică, psihică și intelectuală a persoanei sau contribuie la obținerea succeselor personale și profesionale. 

  În prezent, la evidența medicilor se află 47 de mii de alcoolici. În fiecare an, peste 8000 de persoane cu psihoze alcoolice sunt spitalizate. Tratamentul unui bolnav internat costă cel puțin 6000 de lei.  În cazul terapiei aplicate în ambulatoriu, cheltuielile ajung până la 17 000 de lei, pentru un pacient.