trânta, berbec, sportiv, sport, cimișlia, lesnicov, cârlan, luptă

Luptă aprigă la Cimişlia pentru trofee „vii”

  Perioada 21 mai – 11 iunie curent este rezervată, în raionul Cimişlia, pentru deschiderea sezonului sportiv în toate  primăriile din această unitate teritorial-administrativă. În unele comunităţi, asemenea evenimente au avut loc deja, în altele sunt programate pentru următoarele două duminici. Astăzi vă relatăm despre începutul competiţiilor de vară în centrul raional şi în satul Gura Galbenei. 

sport, competiție, deschiderea sezonului
Deschiderea oficială a întrecerilor de vară în oraşul Cimişlia

  Duminică, 28 mai, primăria orașului Cimișlia a organizat una dintre cele mai de amploare manifestări cu caracter de masă din localitate: Ziua sportivului – Ziua recordurilor locale. După cum am fost informaţi de către Cristina Şoldan, specialistă pentru comunicare în cadrul autorităţii publice locale de aici, evenimentul a demarat, în mod  tradițional, cu parada sportivilor, arborarea Tricolorului și intonarea Imnului de Stat al Republicii Moldova.

  De asemenea, oficialii locali au ținut discursuri inaugurale. Primul cuvânt de salut a fost rostit de către  primarul urbei, Gheorghe Răileanu, care a îndemnat tinerii să practice sportul și să aspire mereu spre cele mai înalte culmi ale succesului.

  Şi Mihai Olărescu, președintele raionului Cimișlia, a salutat mulțimea și a precizat că sportul este sănătatea noastră şi noi toţi trebuie să-i acordăm cea mai mare atenţie.

  După aceasta, au urmat demonstrațiile la karate, gimnastică, box, majorete dans, lupte libere, judo și street workout. Aceste exerciţii, pe fundal de muzică ritmată, au încins atmosfera la propriu în rândul spectatorilor.

trânta, berbec, sportiv, sport, cimișlia, lesnicov, cârlan, luptă
Dispută aprigă pe covorul de luptă

  În premieră, anul acesta au fost stabilite primele recorduri, care vor fi înscrie în „Cartea Recordurilor Locale” a orașului Cimișlia. Inițiativa aparține unor tineri ambițioși și bravi, care au organizat inaugurarea sezonului competiţional: Nina Trofimenco, specialist în problemele tineret și sport la primăria Cimișlia, și Vasile Iepure, director al Stadionului orășenesc din localitate.

  Cei care au înscris recorduri locale la prima ediție din 2017 a Zilei  Sportivului sunt:

 1. Vladimir Ou – Săritura în lungime de pe loc (2,35 metri).
 2. Dorin Chiperu – Săritura în lungime cu elan (5,70 metri).
 3. Alin Ursachi – Alergarea pe distanţa de 100 de metri  (12,05 secunde).
 4. Ana Celpan – Alergarea pe distanţa de 60 de metri  (8,87 secunde).
 5. Serghei Colodrițchi – Ridicarea greutății de 24 de kilograme (52 de ori). 

  Vladimir OU, record, săritură în lungime
  Cu săritura în lungime de pe loc până la 2 metri şi 35 de centimetri, tânărul Vladimir Ou a făcut prima înscriere în „Cartea Recordurilor Locale”

  Ca şi mai înainte, au fost organizate competiţii și la probele sportive tradiționale: volei, șah și jocul de dame, minifotbal, ștafete pentru copii, tragerea otgonului, armwrestling, trânta pentru premiile vii „Cocoș”, „Iepure” și „Berbec”. 

  Iată deţinătorii locurilor întâi:

 1. Volei feminin – echipa „Atlantic Travel”.
 2. Volei masculin – echipa Inspectoratul de poliție Cimișlia.
 3. Minifotbal – echipa „Arsenal”.
 4. Tragerea otgonului – echipa de lupte libere Cimișlia.
 5. Armwresling – Constantin Stupai.
 6. Jocul de dame – Ion Strogoteanu.
 7. Lupta pentru cocoș, categoria de greutate 25 kg –Artur Tcacenco.
 8. Lupta pentru cocoș, categoria de greutate 40 kg – Vadim Gorodețchi.
 9. Lupta pentru iepure, categoria de greutate 55 kg – Ion Aramă.
 10. Lupta pentru cârlan, categoria de greutate 65 kg – Ștefan Ciubotaru.
 11. Lupta pentru berbec, categoria de greutate 70kg + –Gheorghe Cârlan / Nicolae Lesnicov.

  La întrecerile la aceste probe  au participat atât cei care fac sport de performanță, cât și amatorii, cei care iubesc și practică sportul din plăcere. Toate competiţiile au fost pline de adrenalină și urmărite cu interes, toți cei care au ocupat primele trei locuri de frunte au beneficiat de premii, diplome și cupe.

  Momentul culminant al unor asemenea evenimente, de fiecare dată, este concursul pentru cel mai important trofeu tradițional – „Berbecul viu”. Anul acesta, după o luptă grea dintre doi tineri bravi din Cimișlia, arbitrul a luat decizia de a declara doi învingători, finaliștii. Aceștia sunt Gheorghe Cârlan și Nicolae Lesnicov. 

  Primăria oraşului Cimişlia aduce  mulțumiri tuturor celor care au contribuit la organizarea acestui eveniment de amploare, este recunoscătoare sportivilor care au participat și au obținut rezultate remarcabile.

Succese și nu uitați: Sportul este Sănătate!

                                                                                     Ion CIUMEICĂ