Elevi din raionul Cimişlia, laureaţi ai olimpiadelor naţionale pe obiecte

  La Cimişlia urmează să se desfăşoare Gala laureaţilor din cadrul Direcţiei învăţământ general a Consiliului raional. De o onoare deosebită se vot bucura elevii care au înregistrat rezultate excelente la principalele competiţii ale anului de studii: olimpiadele naţionale pe discipline, unde reprezentanţii raionului Cimişlia au obținut un loc întâi (la Istoria românilor şi universală), două locuri trei (la Limba engleză şi la Istoria românilor şi universală), precum şi patru menţiuni (câte două la Limba franceză şi la Educaţia fizică).

Olesea Panchiv, elevă în clasa XI la Liceul teoretic „Ion Creangă” din oraşul Cimişlia, a devenit dublă laureată a olimpiadelor naţionale – la Istoria românilor şi universală (locul întâi) şi la Limba engleză (locul trei)
Olesea Panchiv, elevă în clasa XI la Liceul teoretic „Ion Creangă” din oraşul Cimişlia, a devenit dublă laureată a olimpiadelor naţionale – la Istoria românilor şi universală (locul întâi) şi la Limba engleză (locul trei)

  Agenţia Naţională pentru Curriculum şi Evaluare a Ministerului Educaţiei a desfăşurat, în perioada 5-7 mai curent, în incinta Liceului teoretic „Nikolai Gogol” din municipiul Chişinău, Olimpiada naţională la Istoria românilor şi universală.

  La concurs au participat 180 de elevi din clasele IX–XII din toate raioanele şi municipiile ţării. În baza deciziei Consiliului Olimpic Republican la această disciplină, 42 de elevi au beneficiat de diplome şi premii băneşti.

Două învingătoare la Istoria românilor şi universală

  Printre aceştia au fost şi două adolescente din oraşul Cimişlia. Astfel, Olesea Panchiv, elevă în clasa XI la Liceul teoretic „Ion Creangă” din centrul raional, a cucerit locul întâi, iar Iulia Plaxivâi, elevă în clasa XII la Liceul teoretic „Mihai Eminescu” din aceeaşi localitate, s-a situat pe locul trei.

  Iată ce a declarat, într-un interviu, Olesea Panchiv: „Participarea la etapa finală a Olimpiadei la Istoria românilor şi universală a reprezentat o experienţă inedită pentru mine, iar succesul obţinut a fost cununa trudei şi a străduinţei depuse zilnic, care m-a ridicat la un nou nivel de performanţă. Sunt recunoscătoare tuturor profesoarelor, Maria Taşcă, Elena Garaba, Gabriela Garaba, care prin susţinerea morală şi încrederea în abilităţile pe care le posed, au contribuit la succesul meu, făurind un epicentru de energie pozitivă care, pe parcursul mai multor ani, mi-au cultivat dragostea faţă de această disciplină”.

  Învingătoarea Olimpiadei naţionale la Istoria românilor şi universală a dorit să vină cu un mesaj adresat tuturor elevilor, spunându-le că munca asiduă, perseverenţa şi încrederea în forţele proprii neapărat vor aduce rezultatul dorit.

  „Un moment culminant în cadrul acestei experienţe a fost festivitatea de premiere, a mai spus Olesea Panchiv. Pe lângă premiul mare, locul întâi, m-am ales cu o surpriză foarte plăcută. Dna viceministru al Educaţiei, Nadia Cristea, istoric de profesie şi membru al comisiei de evaluare, m-a lăsat perplexă, menţionându-mi lucrarea în faţa întregului auditoriu şi afirmând că aceasta a ridicat în picioare şase doctori în istorie. Sincer vorbind, sunt foarte bucuroasă şi onorată de faptul că lucrarea mea a fost demnă de respectul şi aprecierea dumnealor”.

Istoria rămâne a fi cea mai frumoasă poveste

  Despre emoţiile legate de participarea la Olimpiada naţională a povestit şi o altă laureată, Iulia Plaxivâi: „Atâta timp cât trăim, Istoria rămâne a fi cea mai frumoasă poveste. Este un lucru pe care îl ţin minte mereu, care mă înaripează şi îmi trezeşte arzătoarea dorinţă de a o studia. Anume dragostea pentru Istorie este ceea ce mi-a determinat succesul. În cadrul Olimpiadei republicane la Istoria românilor şi universală am obţinut locul trei. Consider cu adevărat că e una dintre primele mele mari realizări, căci acest rezultat mi-a asigurat scutirea de examenul de bacalaureat la această disciplină şi nota 10”.

  În opinia Iuliei, pentru a obţine succes la un concurs naţional nu este suficient să studiezi doar ceea ce prevede programa şcolară, ci să cauţi, să descoperi informaţii noi dintr-o sumedenie de surse istorice suplimentare. Prin urmare, doar munca şi pasiunea pentru ceea ce faci sunt condiţiile absolut necesare pentru a te realiza, pentru a avea succes.

  „Sincere mulţumiri a adus în încheiere Iulia Plaxivâi profesorului de istorie, Pavel Cărăuşu, pentru munca de zi cu zi”.

Olesea Panchiv, laureată şi la limba engleză

  Câştigătoarea Olimpiadei republicane la Istoria românilor şi universală, Olesea Panchiv, elevă în clasa XI la Liceul teoretic „Ion Creangă” din oraşul Cimişlia, a concurat la etapa finală a acestei prestigioase competiţii şi la un alt obiect – Limba engleză, unde, de asemenea, a demonstrat cunoştinţe profunde, ocupând locul trei.

  Se cere menţionat faptul că în anul de studii care este pe sfârşite elevii din raionul Cimişlia au demonstrat o bună pregătire la diverse discipline incluse în cadrul olimpiadelor naţionale. Pe lângă succesele înregistrate de cele două fete pomenite mai sus, alţi patru discipoli ai profesorilor din această unitate teritorial-administrativă au obţinut menţiuni.

  Este vorba de Margareta Chistol, elevă în clasa IX la Gimnaziul „Tudor Strişcă” din Satul Nou, şi de Jessica-Lily Neaga, elevă în clasa X la Liceul internat sportiv din comuna Lipoveni (ambele la Limba franceză), de Vasile Gâscă, elev în clasa XII la Liceul teoretic „Hyperion” din satul Gura Galbenei, şi de Vasile Antoci, elev în clasa IX la Gimnaziul „Ştefan cel Mare” din localitatea Mihailovca (amândoi la Educaţia fizică).