tunel, cahul

Un nou tunel descoperit la Cahul

  Descoperirile istorice de la Cahul continuă. Săptămâna trecută, aici a fost descoperită o galerie subterană ce datează de la sfârşitul secolului 19. Minunea arheologică a ieşit la iveală după ce în faţa Procuraturii Anticorupţie din oraşul Cahul a apărut un crater. Specialiștii Agenției Naționale Arheologice vor studia legătura dintre galeria descoperită și celelalte galerii subterane din oraș. 

tunel, cahul
Un nou tunel descoperit la Cahul, Foto: Gazeta de Sud

   Cercetările au durat două zile. În ajutorul arheologilor au venit studenții Universității „Bogdan Petriceicu Hasdeu” din Cahul.

  „Participăm ca voluntari, după ore venim şi ajutăm la această capodoperă frumoasă”.

  „Este foarte antrenant pentru noi. Orice lucru pe care îl descoperim încercăm să-l  studiem minuţios pentru a vedea care este valoarea lui istorică”.

  Arheologii spun că nu dețin documente și informații oficiale despre descoperire, dar presupun că galeria ar fi fost construită între anii 1850-1900.

  „Cu siguranță, această galerie nu este o pivniță, deoarece este destul de îngustă. Tindem mai mult să credem că este o sursă de comunicare subterană sau un mijloc de comunicare ascuns, ferit de ochiul lumii”, a spus arheologul Ion Ciobanu.

  Acest tunel este similar celor trei descoperite primăvara trecută în preajma Teatrului „Bogdan Petriceicu Hasdeu”. Coridorul subteran are aproape şapte metri lungime, iar pereţii sunt din cărămidă roşie.

  Orașul Cahul este împânzit de astfel de tunele. Autoritățile locale intenţionează să le valorifice, transformându-le în obiective turistice.

  „Pentru noi este importat să avem și o hartă a acestora. Pentru că sunt dispersate astfel de sectoare, de galerii, dar nu avem o hartă să ne arate care ar fi conexiunea dintre ele, care este logica construcției. Nu există nicăieri nici un proiect tehnic”, a spus primarul municipiului Cahul, Nicolae Dandiş.

  Arheologii spun că în curţile mai multor localnici din orașul Cahul se găsesc astfel de coridoare subterane. Petru Curdov deține un restaurant în centrul orașului. Bărbatul a descoperit o galerie subterană în timp ce construia o anexă a localului. El a conservat descoperirea și acum aceasta este vizitată de clienți.

  „După cum vedeți, încolo merge sub clădirea vecinilor și e surpat, e înfundat, mai departe nu am mers. Din datele pe care le avem la clădirea pe care am cumpărat-o noi, era înregistrată din 1917”, a spus proprietarul unui restaurant din centrul Cahulului, Petru Curdov.

Galeria a fost descoperită în anul 2004 și are o lungime de 10 metri.

Sorina REMENTOVA