O sărbătoare a culturii, consemnată la Cimişlia

Mi se pare peste putinţă să părăsim această viaţă înainte de a fi săvârşit tot ce simţim că trebuie să înfăptuim”

Ludwig van BEETHOVEN

cultura

Cu aceste cuvinte ale marelui compozitor a început sărbătorirea, în data de 14 mai curent, în oraşul Cimişlia, a Zilei profesionale a lucrătorului din domeniul culturii.

Calde cuvinte de felicitare cu ocazia sărbătorii au adresat celor prezenţi în Casa de cultură din centrul raional Iurie Răileanu, vicepreşedinte al raionului Cimişlia, Diana Dicusarî, directoarea generală a Centrului Naţional de Conservare şi Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial (CNCPPCI), Oleg Volontir, director artistic la aceeaşi instituţie.

Colectivele artistice cu titlul „Model”, şeful Secţiei cultură, tineret şi sport a Consiliului raional, Stepan Golovatâi, şi specialista superioară în cadrul instituţiei în cauză, Iulia Cojocaru, au fost distinși cu diplome ale CNCPPCI.

De Diploma de excelenţă şi de un premiu bănesc a beneficiat Leonid Nenescu, profesor la Şcoala de arte din oraşul Cimişlia, meşter popular, conducător a două ansambluri folclorice, membru al Orchestrei raionale de fanfară, instrumentist al Tarafului „Rapsozii”, care, duminica trecută, a marcat 35 de ani de activitate artistică.

Cu prilejul acestor două evenimente, care s-au intercalat organic, a avut loc un mare concert, în centrul căruia, evident, s-a aflat omagiatul.

Mai întâi, Leonid Nenescu a evoluat în componenţa Fanfarei Consiliului Raional Cimişlia, dirijată de maestrul în artă Ion Spătaru, care a obţinut locul întâi la Festivalul-concurs transfrontalier „Răsună fanfare peste hotare”, desfăşurat, în luna curentă, la Anenii Noi.

Frank Sinatra în interpretarea unui duet de moldoveni

Toate melodiile acestui colectiv s-au bucurat de aplauzele puternice ale spectatorilor, dar ele s-au transformat în ovaţii la interpretarea de către duetul Iulia Coşocaru – Vasile Braga a cântecului „My Way” de Frank Sinatra.

Valeriu Ciocârlan a fost pedagogul care i-a altoit lui Leonid Nenescu dragostea pentru muzică. Memoria lui a fost cinstită printr-un moment de reculegere, după care nepoata regretatului profesor Valeriu Ciocârlan, Margareta Ciobanu, a venit în scenă cu melodia „Cântă cucul, bată-l vina”.

Nu au putut lipsi de la manifestare cele două colective conduse de către omagiat – Ansamblul de fluieraşi „Tilinca” şi Formaţia vocală feminină „Legenda”, care au interpretat o serie de perle populare.

Frumoase melodii i-au dedicat lui Leonid Nenescu şi artiştii Cristina Pânzaru-Baţura, originară din comuna Ialpujeni, raionul Cimişlia, italianul Mario Taporazo, Vasile Popovschi de la Cenac, Cimişlia, colectivul folcloric „Busuioc Moldovenesc”, în frunte cu Larisa Pânzaru, de la Ialpujeni, acelaşi raion.

Fiind elev în clasa a X-a, sărbătoritul şi-a început activitatea în calitate de clarinetist al Orchestrei „Ghiocel”, dirijat, pe atunci, de regretatul rapsod Ion Popuşoi. Apoi, a cântat alături de mari instrumentişti ai neamului: Ion Boldumea, Valeriu Hanganu, Vladimir Serbuşcă, Alexei Ababii, Vasile şi Timofei Rusu, Ştefan Aramă, Vasile Eşanu… De aproape patru decenii, Leonid Nenescu rămâne fidel creaţiei artistice, dintre care mulţi ani i-a consacrat Orchestrei de muzică populară „Rapsozii”.

Anume acest colectiv, avându-l în componenţa sa pe Leonid Nenescu, a încheiat programul artistic. A răsunat un buchet de melodii ale cântăreţilor Olga Zagorneanu, Iulia Cojocaru, Anişoara Prisăcaru şi Alexei Pânzaru, ele fiind intercalate cu dansuri populare şi cu evoluări ale sărbătoritului în calitate de solist la diferite instrumente: fluier, caval, clarinet şi saxofon.

Bunii săi prieteni, fraţii Sergiu şi Mihail Zamisnâi, i-au oferit un cadou muzical interpretat la ţambal şi la acordeon.

Concertul s-a încheiat cu dansul „Sărbătoreasca”, ce a ridicat toată lumea în picioare.