tineri, ședință, seminar, discuții, training

Mai mulţi tineri din Cahul au luat cunoştinţă de educaţia mediatică în cadrul unui European Café

  Tineri din Cahul au fost invitați joi, 11 mai, la un European Cafe organizat de Centrul pentru Jurnalism Independent. Pentru facilitarea discuțiilor  au fost invitați câțiva experți care au abordat, împreună cu participanții, diverse aspecte ale educației mediatice.  

tineri, ședință, seminar, discuții, training
Tineri participanți a eveniment, sursa: media-azi.md

  Diana Răileanu, jurnalistă la Radio Europa Liberă, a vorbit despre rolul și importanța educației mediatice pentru fiecare dintre noi, ca modalitate de evitare a intoxicațiilor informaționale. Prin intermediul unui exercițiu practic, participanții au încercat să identifice în diferite ziare articole care  informează echidistant și materiale care favorizează anumiți politicieni. Tinerii au dat dovadă de abilități analitice, argumentând convingător de ce consideră un material manipulator.

  Ina Grejdeanu, ofițer pentru dezvoltare strategică la CJI, a prezentat tinerilor mai multe instrumente de educație mediatică realizate de Centrul pentru Jurnalism Independent și de alți parteneri. Acestea pot fi accesate de către tineri, atât pentru informare, cât și pentru a se delecta în timp ce învață lucruri noi: mediacritica.md, aplicația Stop Fals și jocul Media Erudit. Invitata i-a îndemnat pe tineri să fie vigilenți și să nu se lase manipulați, deoarece informația pe care o consumăm ne poate afecta la fel ca și alimentele pe care le ingerăm, aceasta fiind și concluzia spotului video „Știi ce media consumi”, cu care și-a încheiat prezentarea.

  Tinerii au avut ocazia să afle mai multe despre activitatea ziarului local „Gazeta de Sud” de la redactorul Ion Ciumeică. Jurnalistul a împărțit ziare și a povestit despre modul cum publicația reflectă problemele tinerilor. Îndemnul său către tinerii cititori a fost să fie activi, să valorifice oportunitățile pe care le au și să-și caute vocația.

  La final, participanții au beneficiat de o sesiune despre identificarea ideilor de proiecte pentru tineri la nivel local. Ana Îndoitu, președinta Invento, a vorbit despre mai multe proiecte implementate de  tineri și a menționat că, pentru a realiza ceea ce îți propui, sunt necesare doar două lucruri: sănătate și voință. Cei prezenți au identificat probleme din comunitatea lor și au învățat cum să le prioritizeze pentru a le soluționa ulterior prin intermediul unor proiecte.

  Întâlnirile pentru tineri „European Café” au loc în mai multe localități din Moldova. Activitățile se desfășoară în cadrul proiectului „Consolidarea independenței în mediile de comunicare din Moldova, Ucraina și Georgia“, implementat de Centrul pentru Jurnalism Independent în colaborare cu Internews.

Sursa: media-azi.md