Să protejăm copiii împotriva electrocutărilor

Pe parcursul anului precedent, în Republica Moldova s-au produs 18 cazuri de electrocutări cu urmări grave: cinci cazuri au avut loc în domeniul de producere, 13 cazuri – în sectorul casnic, dintre care cinci au fost cu implicarea copiilor.

energie electrica

Se apropie vacanţa de vară a elevilor. Tot mai mult timp copiii se vor afla în curte, pe stradă şi în câmp, fără supravegherea părinţilor şi a persoanelor mai în vârstă. Fiind în libertate deplină, adeseori minorii nu îşi pot imagina ce pericol îi paşte în cazul pătrunderii la instalaţiile electrice în funcţiune, care poate avea consecinţe grave de electrocutare.

Combaterea electrotraumatismului în rândul copiilor rămâne şi pe viitor o prioritate în activitatea specialiştilor în domeniu din teritoriu. În acest scop, de asemenea, vor fi antrenaţi pe scară largă profesorii din instituţiile de învăţământ. Aceştia urmează să desfăşoare un lucru explicativ şi educativ în cea ce priveşte pericolul electrocutărilor.

Spre deosebire de alte tipuri de mecanisme şi utilaje, în instalaţiile electrice tensiunea nu poate fi altfel depistată decât atunci când urmările ei provoacă efecte grave, în mare parte fatale pentru sănătatea şi viaţa omului.

Organul uman nu poate sesiza prezenţa curentului electric şi a tensiunii în instalaţiile electrice până când el nu este expus acţiunii curentului electric la atingere directă (sau indirectă) de instalaţiile electrice. Iată de ce este necesar ca orice persoană să fie avertizată despre pericolul de electrocutare.

Instalaţiile electrice utilizate neglijent prezintă un pericol serios nu numai pentru personalul electrotehnic care deserveşte instalaţiile de acest tip, dar şi pentru persoanele care utilizează aparatele electrice casnice în viaţa cotidiană. Statistica ne vorbeşte în acest sens convingător. Astfel, în anul trecut s-au produs 18 cazuri de electrocutări cu urmări grave: cinci cazuri au avut loc în domeniul de producere, 13 cazuri – în sectorul casnic, dintre care cinci au fost cu implicarea copiilor.

Cazuri de neglijare a pericolului de electrocutare

La 25 februarie 2017, în satul Coșcodeni din raionul Sângerei, familia Tatianei Ciubrei se pregătea de înmormântarea mamei. În după-amiaza zilei respective, în ajutor au venit mai mulți vecini, printre care și Zinaida Tativasian, născută în anul 1994. În jurul orelor 17.00, Zinaida a scos cuptorul electric din casă, l-a aşezat pe prispă și l-a conectat în priza electrică de pe peretele exterior, care se afla la un metru înălțime de la nivelul prispei. Încercând să deschidă ușa cuptorului electric, femeia a contactat corpul metalic aflat sub tensiune şi a fost electrocutată. Auzind un strigăt suspect, proprietarul casei a ieșit afară și, văzând că pătimita este căzută la pământ, a deconectat cuptorul din priză și a apelat serviciul medical. Din păcate, medicul de la urgenţă a constat decesul femeii.

Un alt caz tragic s-a întâmplat în dimineața zilei de 17 aprilie anul curent cu Denis Țurcan, în vârstă de 22 de ani, din localitatea Dîșcova, raionul Orhei. Ca de obicei, cum făcea în fiecare zi, tânărul a venit să hrănească animalele domestice întreținute pe teritoriul Întreprinderii individuale „Țurcan Serghei”. Tatăl său, Afanasie, dimineața a plecat la vie, rugându-l pe fecior să vină și el într-acolo, după ce va hrăni animalele. Seara, în jurul orei 20.00, tatăl, văzând că fiul nu a mai venit la vie, a hotărât să treacă pe la gospodăria în cauză, ca să vadă ce s-a întâmplat. Tatăl și-a găsit fiul fără suflare, zăcând la pământ lângă postul de transformare, cu un conductor lângă el, cu lungimea de circa un metru. Pe o porțiune a conductorului izolația era arsă. A fost chemată imediat la fața locului echipa operativă de poliție și serviciul medical, care au constatat decesul și au preluat cadavrul pentru expertiza medico-legală la Spitalul raional.

Inspectoratul Energetic de Stat vine cu un apel către părinţi, pedagogi, către specialiştii în domeniu de a conlucra mai strâns, mai eficient cu generaţia tânără în vederea asigurării unui comportament adecvat al copiilor în interiorul şi în afara instalaţiilor electrice, fapt care va permite excluderea electrocutărilor.

Andrei BUNDUCHI,

inspector de stat pentru supravegherea energetică