Ochelari pe gratis pentru populaţia raionului Cimişlia

În perioada 30 aprilie – 8 mai curent, la Cimişlia s-a desfăşurat ediţia a doua a proiectului caritabil cu genericul „Văd mai bine”. Acesta constă în examinarea medicală a persoanelor cu vederi slabe şi în asigurarea lor cu ochelari, acţiunile respective fiind efectuate în mod gratuit.

ochelari cimislia

Pentru al doilea an la rând, populaţia raionului Cimişlia a beneficiat de consultări specializate şi de ochelari pe gratis din partea organizaţiei de caritate „Vosh–Santa Cruz” din Canada.

Peste 30 de specialişti în optometrie din această ţară, dar şi din Franţa, s-au aflat, pe parcursul a aproape 10 zile, în sala mare a Şcolii sportive din oraşul Cimişlia, unde au fost organizate examene medicale şi acordaţi ochelari pentru cetăţenii cu deficienţe ale văzului din diverse localităţi ale raionului.

Ca şi în anul precedent, acţiunea s-a desfăşurat la iniţiativa lui Mihai Olărescu, preşedintele raionului Cimişlia.

În calitate de coordonatoare a proiectului, Elena Doni a rămas satisfăcută de felul cum a fost organizată munca în cadrul acţiunii de caritate de la Cimişlia. În scopul sporirii eficienţei pe parcursul implementării proiectului, organizaţia „Vosh–Santa Cruz” a transmis în prealabil Consiliului Raional Cimişlia taloane speciale pentru consultări medicale, care, apoi, au fost repartizate autorităţilor publice locale de nivelul întâi de către angajaţii Direcţiei de asistenţă socială şi protecţie a familiei din raion.

Specialiştii medicali care au consultat populaţia au fost ajutaţi de către translatori voluntari locali. Aceştia au spus că deja dispun de practică în domeniul dat, acumulată încă anul trecut, în cadrul primei ediţii a proiectului „Văd mai bine”.

Beneficiarii lui, în special, oameni de vârstă înaintată şi cei din categoriile socialmente vulnerabile, şi-au exprimat mulţumirile pentru posibilităţile pe care le-au avut – de a primi în mod gratuit ochelari şi de a obţine consultările respective din partea specialiştilor de înaltă calificare din străinătate.

Acum un an, în proiectul în cauză au fost antrenaţi circa 3900 de cetăţeni. De astă dată, organizatorii acţiunii au oferit ochelari la peste 3000 de persoane, printre care au fost şi mulţi copii din instituţiile educaţionale ale raionului Cimişlia.