Dublă sărbătoare la Cahul de 9 mai

La 9 mai, Primăria municipiului Cahul a organizat mai multe activități consacrate Zilei Europei și Zilei Victoriei asupra fascismului în cel de-al Doilea Război Mondial.

dublasarbatoare

În contextul Zilei Europei, șirul activităților a demarat cu organizarea unei expoziții cu genericul „Uniunea Europeană în imagini și cifre”, unde au fost expuse standuri cu informații generale despre toate statele membre ale Uniunii Europene, unde au fost distribuite materiale informative despre UE și relațiile UE cu Republica Moldova. În cadrul acestei acțiuni s-au alăturat și reprezentanții Misiunii EUBAM.

De asemenea, pe parcursul zilei, în Piața Horelor au fost organizate mai multe manifestări și competiții sportive, precum demonstrații de arte marțiale, tenis de câmp, tenis de masă, șah și alte probe sportive.

O altă activitate importantă a fost organizarea, în parteneriat cu Centrul CONTACT- Cahul a unui „EuroVelo Maraton”, la care au participat circa 50 de tineri cu biciclete. Aceștia au parcurs un traseu prin oraș, echipați cu tricouri, drapele ale UE și Republicii Moldova.

„La Cahul există această tradiție să se organizeze, deja al 10-lea an consecutiv, Ziua Europei. Anul acesta avem o dispoziție mai bună pentru această sărbătoare, deoarece a fost declarată oficial ca Ziua Europei în Republica Moldova și cred că cel mai important lucru este că noi azi vrem să promovăm modul de viață sănătos, valorile și cultura europeană în rândul populației orașului Cahul”, a menționat Silvia Strelciuc, director executiv al Centrului CONTACT–Cahul

„Sperăm că aceste acțiuni dedicate Zilei Europei vor aduce un mesaj despre cât de importantă este relația noastră cu Uniunea Europeană și cum poate un simbol european să unească lumea în jurul unor valori, idealuri sau obiective pe care le avem pe plan intern în Republica Moldova”, a conchis Nicolae Dandiș, primarul municipiului Cahul

La finișul maratonului, participanții au primit certificate de participare din partea organizatorilor.

Șirul activităților consacrate Zilei Europei a fost încheiat cu un concert extraordinar la Palatul de Cultură ,,Nicolae Botgros”, cu evoluarea interpreților Adrian Ursu și Ioana Căpraru. Aici au fost prezentate mesaje despre importanța drumului european al Republicii Moldova, inclusiv pentru Cahul.

În cadrul evenimentului a fost prezentă și Excelenta Sa, Anca Corfu, Consul General al României la Cahul, care a venit, de asemenea, alături de primarul municipiului Cahul, Nicolae Dandiș, cu un mesaj de felicitare pentru cahuleni cu ocazia Zilei Europei.

În cadrul activităților consacrate Zilei Victoriei, prin mitingul de dimineață, Primăria municipiului Cahul, Consiliul Raional Cahul, consilieri municipali și raionali, colective de la diferite întreprinderi și instituții de stat și veterani au depus flori la memorialul ,,Focul Veșnic”.

Activitățile au urmat cu un program artistic susținut de echipa Festivalului ,,Cântecele tinereții noastre”. Seara a fost încheiată cu depunerea de lumânări la memorialul ,,Focul Veșnic” și cu focuri de artificii. Unele dintre aceste activități au fost organizate la inițiativa și cu implicarea unor consilieri municipali.

Primăria Municipiului Cahul aduce sincere felicitări tuturor celor care au participat în cadrul activităților consacrate Zilei Europei și Zilei Victoriei asupra fascismului. Aceasta aduce în mod special sincere mulțumiri organizațiilor societății civile: Centrul CONTACT-Cahul, Centrul ,,Pro-Europa” Cahul, A.O. ,,Perspectiva”, Agenția de Cooperare Transfrontalieră și Integrare Europeană (ACTIE) și Fundația Comunitară Dezvoltare Durabilă Cahul, care au contribuit la organizarea cu succes a acțiunilor consacrate Zilei Europei la Cahul.