Oraşul Cimişlia a înflorit la sfârşit de aprilie

Ediţia a patra a Expoziţiei–Târg „Parada Florilor” din oraşul Cimişlia, desfăşurată duminica trecută, a transformat pentru o zi această localitate într-o grădină plină de plante multicolore deosebite.

flori1

Sute de oameni au împânzit, la 30 aprilie, bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt din oraşul Cimişlia cu ocazia organizării aici a ediţiei ordinare a Expoziţiei cu vânzare „Parada Florilor”.

După cum avea să menţioneze la startul evenimentului Mihai Olărescu, preşedintele raionului Cimişlia, cea de a patra ediţie a Expoziţiei–Târg dedicată florilor „Are pentru noi o importanţă deosebită graţie faptului că devine o manifestare de nivel naţional”.

Conducătorul acestei unităţi teritorial-administrative a salutat cu o deosebită căldură prezenţa la Cimişlia a oaspeţilor de onoare, printre care s-au aflat membri ai Guvernului Republicii Moldova, reprezentanţi ai corpului diplomatic acreditaţi în ţara noastră, parteneri internaţionali de peste hotare, preşedinţi de raioane, delegaţii de producători şi cultivatori de flori din diferite localităţi.

Printre cei aflaţi la Cimişlia s-a numărat şi Iurie Uşurelu, viceministru al Agriculturii şi Industriei Alimentare. Demnitarul de la Chişinău a adresat un mesaj de mulţumire tuturor persoanelor care participă activ la dezvoltarea sectorului horticol. „Ţin să urez cu o deosebită plăcere , a spus el, fericire celor care aduc fericirea”.

Excelenţa Sa Matyas Szilagyi, ambasadorul Ungariei în Republica Moldova, a menţionat că în ţara pe care o reprezintă horthycultura este o ramură extrem de importantă. „Să ne bucurăm de frumuseţea pe care o vedem aici”, a îndemnat asistenţa diplomatul maghiar.

A rămas încântată de cele văzute duminica trecută, la Cimişlia, şi Ludmila Sfârloagă, vicepreşedinta Consiliului Judeţean Prahova din România, care, adresându-se gazdelor, a declarat: „Mi se pare foarte frumoasă această iniţiativă a Dumneavoastră. În calitatea noastră de parteneri, în temeiul Acordului de înfrăţire între judeţul Prahova şi raionul Cimişlia, care a fost semnat cu peste 15 ani în urmă, vă asigur că vom continua colaborarea pe multiple planuri. Cel mai apropiat eveniment comun în acest sens va fi inaugurarea, la 25 mai curent, în oraş, a Scării Prahova, care deschide calea de la bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt spre Muzeul raional de istorie, etnografie şi artă”.

Pâinea hrănește trupul , este adevărat, dar floarea este hrana sufletului

După discursurile persoanelor oficiale, a urmat parada delegaţiilor, împodobite în costume floristice şi purtând compoziţii de flori din majoritatea instituţiilor de învăţământ din raionul Cimişlia.

Potrivit moderatoarei evenimentului, Iulia Cojocaru, specialistă superioară în Secţia cultură, tineret şi sport din cadrul Consiliului raional, numărul elevilor şi al cadrelor didactice care au participat la paradă a depăşit cifra de 400 de persoane.

Toată această lume, dar şi oaspeţii de onoare, alţi doritori s-au încins într-o gigantică horă a florilor compusă din mai multe cercuri.

Programul festivalului de la Cimişlia a cuprins expoziţii cu vânzări de flori, arbori şi arbuşti decorativi; material semincer; produse gastronomice florale; expoziţii de artizanat şi confecţii ale meşterilor populari; utilaje şi echipament pentru efectuarea lucrărilor în grădină; master-class-uri pentru îngrijirea florilor, precum şi alte activităţi.

Printre acestea s-au numărat şi organizarea mai multor concursuri apreciate de către comisii speciale. Astfel, competiţia „Cea mai originală compoziţie florală” a fost câştigată de către Efrosinia Filimon din raionul Cimişlia. Locul secund a revenit Verei Goraş din raionul Ialoveni, pe locul trei situându-se Vadim Mancoş din raionul Ştefan Vodă.

Un alt concurs, cu denumirea „Varietate floristică”, a avut-o în calitate de învingătoare pe Elena Chirilov din raionul Cantemir. Poziţia a doua a fost cucerită de Oleg Bantoş din raionul Ialoveni, iar locul trei a fost ocupat de Inga Caraiman din raionul Cimişlia.

Laureaţilor acestor şi altor concursuri le-au fost înmânate diplome de onoare şi cadouri de preţ.

Buna dispoziţie a tuturor participanţilor la Expoziţia–Târg „Parada Florilor” a fost menţinută pe parcursul aproape a întregii zile de mai multe colective artistice, cum ar fi Orchestra de fanfară a Consiliului Raional Cimişlia, un grup de dansatori din municipiul Bălţi, o trupă de muzică din municipiul Ungheni etc.