Intensificarea colaborării moldo–române în cadrul Euroregiunii Siret–Prut–Nistru

  Sfârşitul lunii trecute a fost plin de evenimente legate de intensificarea colaborării moldo-române pentru municipiul Ploieşti, centrul de reşedinţă al judeţului Prahova din România, unde Asociaţia „Euroregiunea Siret–Prut–Nistru” (AESPN) a desfăşurat un şir de manifestări. 

Secvență din cadrul evenimentului, sursa: Euroregiunea Siret-Prut-Nistru/Facebook
Secvență din cadrul evenimentului, sursa: Euroregiunea Siret-Prut-Nistru/Facebook

26 aprilie

  Programul acestora a început în după-amiaza zilei de miercuri, 26 aprilie, când a avut loc adunarea generală a conducătorilor de raioane din Republica Moldova şi preşedinţilor de judeţe din România, unităţile administrativ-teritoriale ale cărora fac parte din Euroregiunea Siret–Prut–Nistru (ESPN). La şedinţă au fost făcute bilanţurile activităţii pentru anul precedent a structurii în cauză, s-au trasat noi sarcini pentru 2017, a fost anunţat  faptul că Asociaţia „Euroregiunea Siret–Prut–Nistru” a obţinut statut de instituţie de utilitate publică.

  În seara aceleiaşi zile, participanţii la adunarea generală a acestei structuri s-au întâlnit cu mai mulţi reprezentanţi ai presei scrise şi electronice din Republica Moldova, care au venit la Ploieşti pentru a asista la cea de a doua ediţie a Forumului Media organizat de către AESPN tot în acea perioadă.

  Vicepreşedinta Consiliului Judeţean Prahova, Ludmila Sfârloagă, preşedintele raionului Glodeni, Ion Leucă, tot el şi vicepreşedinte pentru strategie şi dezvoltare regională în cadrul Euroregiunii Siret–Prut–Nistru, alţi conducători de raioane din Republica Moldova, au relatat jurnaliştilor despre experienţa acumulată în cooperarea transfrontalieră, au răspuns la o serie de întrebări.

27 aprilie

  Cea mai încărcată s-a dovedit a fi ziua de joi, 27 aprilie. Dimineaţa, Sala Europa a Consiliului Judeţean Prahova a găzduit un eveniment festiv dedicat ESPN. După intonarea imnurilor de stat ale României şi Republicii Moldova, s-au ţinut mai multe discursuri în care au fost antrenaţi: viceprim-ministrul Graţiela–Leocadia Gavrilescu, ministru al Mediului în Guvernul de la Bucureşti; viceprim-ministrul Octavian Calmîc, ministru al Economiei în Guvernul de la Chişinău; Bogdan-Andrei Toader, preşedintele Consiliului Judeţean Prahova; Ioana-Mădălina Lupea, prefect al judeţului Prahova; Adrian-Florin Dobre, primarul municipiului Ploieşti; preşedintele raionului Hânceşti, Ghenadie Buza, vicepreşedinte pentru proiecte al Euroregiunii Siret-Prut-Nistru; preşedintele raionului Glodeni, Ion Leucă, vicepreşedinte pentru strategie şi dezvoltare regională în cadrul ESPN.

  După aceasta, în Sala cu coloane a Palatului Culturii din Ploieşti a avut loc deschiderea oficială a Expoziţiei–Târg „Fabricat în Republica Moldova”, care a fost organizată de către Camera de Comerţ şi Industrie a ţării noastre şi de către Camera de Comerţ şi industrie a României, cu susţinerea Consiliului Judeţean Prahova şi a Asociaţiei „Euroregiunea Siret-Prut-Nistru”.

  Aici şi-au prezentat produsele peste 40 de firme din stânga Prutului dintr-o largă gamă de domenii, precum: agricultura şi industria alimentară, producţia de vinuri, băuturi spirtoase şi sucuri din fructe, materiale de construcţie şi elemente de amenajări, prelucrarea lemnului, construcţii metalice şi lucrări de izolaţie, articole din mase plastice, echipamente electronice, servicii profesionale de evaluare, audit, instruire şi atestare, servici medicale, confecţii, încălţăminte, bijuterii şi accesorii.

  Alături de bine cunoscutele nu numai în Republica Moldova branduri, cum ar fi Porumbeni, Viorica–Cosmetic, Floare–Carpet, Ionel, Franzeluţa şi altele, la Expoziţia–Târg din judeţul Prahova au venit şi o serie de agenţi economici din diferite colţuri ale ţării noastre. Spre exemplu, raionul Leova a fost reprezentat de  Şcoala profesională din oraş, de către societăţile cu răspundere limitată „Izoterm-Service” şi „Făuritor”, de Întreprinderea pentru silvicultură Iargara, care au propus vizitatorilor confecţii din metal, obiecte din lemn, vinuri de diferite mărci etc.

  Tot cu vinuri, de producţie proprie, s-a prezentat la Ploieşti SRL „Fragolino” (director Tudor Agachi) din satul Buţeni, raionul Hânceşti. Iar Sergiu Popuşoi, conducătorul Societăţii cu răspundere limitată „Camedoness” din oraşul Cimişlia, a oferit cumpărătorilor fructe uscate.

  În afara componenţei expoziţionale, în cadrul evenimentului în cauză, în Sala Marii Uniri a Palatului Culturii şi-a ţinut lucrările Forumul economic bilateral România –Republica Moldova, la care s-a menţionat că 1600 de companii de pe malul drept al Prutului activează pe cel stâng, că 77 de firme din ţara noastră desfăşoară activităţi economice în judeţul Prahova.

  În amiaza zilei, în sala de lectură a Bibliotecii judeţene „Nicolae Iorga”, şi-au dat întâlnire ziariştii din Republica Moldova şi cei din Ploiești, la care s-au discutat anumite aspecte ce țin de colaborarea în domeniul presei.

28 aprilie

  Membrii Asociaţiei „Euroregiunea Siret–Prut–Nistru” s-au deplasat, în dimineaţa zilei de vineri, 28 aprilie, la Bucureşti, unde au purtat mai multe discuţii la  Parlamentul şi la Guvernul României referitoare la aprofundarea relaţiilor economice bilaterale prin realizarea, în mod special, a proiectelor necesare interconectării reţelelor de gaze naturale şi energie electrică dintre cele două ţări.

  Reprezentanţii mass-media din Republica Moldova au vizitat câteva redacţii din municipiul Ploiești, care scot publicații în variantă tipărită, dispun de posturi radio şi televiziune, utilizează pe larg internetul. Acolo, ei s-au bucurat de o primire caldă şi au realizat un schimb de experienţă pe potrivă.

  La Palatul Culturii din municipiul Ploieşti a continuat Expoziţia–Târg „Fabricat în Republica Moldova”, care s-a închis spre seara zilei de sâmbătă, 29 aprilie.

                                                                                              Ion CIUMEICĂ