Viceministrul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor, în vizită de lucru la Cahul

Viceministrul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor, Vitalie Tarlev, a întreprins, la 25 aprilie, o vizită de lucru în centrul raional Cahul, în conformitate cu programul  întâlnirilor membrilor Guvernului cu autoritățile publice locale și cu cetățenii.

viceministru

În timpul vizitei de lucru, viceministrul a avut o întrevedere cu președintele raionului Cahul, Ion Groza, cu care a discutat despre situația de ultima oră privind lichidarea consecințelor situației excepționale ca urmare a ninsorilor abundente din 20-21 aprilie. În context, s-a menționat că, în urma intemperiilor, 25 de localități din raion au fost deconectate de la energia electrică, iar pe parcursul zilei în curs, echipele de salvatori au fost antrenate în lucrări de pompare a apei din beciurile și curțile a peste  20 de gospodării, afectate de inundații.

Ulterior, Vitalie Tarlev s-a întâlnit cu primarii localităților și cu conducătorii serviciilor desconcentrate în teritoriu, cărora le-a vorbit despre proiectele Ministerului Tehnologiei Informației și Comunicațiilor și despre reformele realizate la această etapă de Guvern.

În context, viceministrul a informat audiența despre dezvoltarea e-serviciilor și implementarea conceptului de ghișeu unic prin intermediul Agenției Serviciilor Publice, ce urmează să fie instituită în curând. Astfel, Întreprinderea de Stat „CRIS „Registru” urmează să fie reorganizată, prin transformare, în Agenția Serviciilor Publice, în cadrul căreia se vor comasa Camera Înregistrării de Stat, ÎS „Cadastru”, Serviciul Stare Civilă și Camera de Licențiere, fapt ce va conduce la facilitarea procesului de prestare a serviciilor publice pentru cetățeni și la reducerea birocrației.

De asemenea, viceministrul a vorbit despre facilitățile oferite rezidenților parcurilor IT prin implementarea modelului inovativ de impozitare, prin aplicarea unui impozit unic în mărime de șapte la sută. Vitalie Tarlev a mai relatat și despre implementarea recentă a altor proiecte legate de regimul liber de vize în UE, cum ar fi Sistemul informațional de recunoaştere facială, automatizarea proceselor în cadrul CRIS „Registru” și capacitatea de extindere a acestor proiecte în alte entități.

În timpul discuțiilor, au mai fost abordate subiecte ce țin de modernizarea serviciilor poștale și îmbunătățirea deservirii cetățenilor, în contextul extinderii, în prezent, a spectrului de servicii prestate de către Operatorul Național Poștal. 

La finalul deplasării, viceministrul a vizitat sediul Serviciului eliberare a actelor de identitate și al Biroului de înmatriculare a transportului și calificare a conducătorilor auto din Cahul, unde a luat cunoștință de activitatea acestora și de problemele ce necesită a fi soluționate la nivel de servicii desconcentrate.